1797 са нарушенията на пътя миналата седмица, от тях 1311 за превишена скорост

Данните бяха изнесени по време на ежеседмичния брифинг от старши инспектор Пенчо Пенчев, началник група в сектор „Пътна полиция“ на ОДМВР Габрово

Данните бяха изнесени по време на ежеседмичния брифинг от ст.инсп.Пенчо Пенчев, началник група в сектор „Пътна полиция“

Превишената скорост остава най-честото нарушение на пътя, сочат данни от "Пътна полиция" към Областната дирекция на МВР в Габрово.

За последната седмица са констатирани 1797 нарушения на пътя на територията на четирите общини в област габрово, от които 1311 са за превишена скорост. Установените водачи, шофирали след употреба на алкохол са шест, като при двама от тях концентрацията на алкохол е била над 1.2 промила. Трима водачи са употребили наркотици. 

През изминалата седмица на територията на област Габрово са настъпили девет пътнотранспортни произшествия, при две от тях са пострадали двама души. В Габрово е пострадал 38-годишен мотоциклетист. При извършения на място оглед е установено, че лек автомобил е отнел предимството му, което е причина за катастрофата. Допълнително е установено, че пострадалият няма валидно свидетелство за управление.

При челен сблъсък между лек автомобил и автобус, настъпил на територията на община Трявна, е пострадала пътничка в автобуса, за щастие без опасност за живота.

За седемте дни на миналата седмица полицаите са съставили 74 акта и са наложени 412 глоби с фиш. Най-честите нарушения, които униформените са констатирали са неправилно пресичане на пешеходци, неизползване на обезопасителен колан от шофьори, неспазване на пътни знаци и маркировка, неправилно движение по пътното платно, неправилни маневри и отнемане предимство на пешеходец. Наложени са шест глоби на водачи на електрически тротинетки. 

Тази седмица се провежда специализирана полицейска операция „Focus on the Road“, насочена към спазване на забраните за ползване на мобилен телефон при шофиране, както и при използване на тротинетки.