Търсене

„Биомеханика за електричество“ или двете ползи от една дейност

Красимира Томева
„Биомеханика за електричество“ или двете ползи от една дейност

Не бинарен урок! Не биатлон! Направо си стана триатлон: спорт, енергия и здраве, снимка: Красимира Томева

В края на юни клубовете „Приложна електротехника“ и „New Lab” представиха STEM урока „Биомеханика за електричество“, обединяващ предметите електротехника, биология и физическо възпитание. Логично, идеята за темата дойде от електротехниците. Че закъде сме без енергия? В съвременния свят, натоварен от претенциите на модерния човек, обръщаме все повече поглед към „зелената енергия“ и разчитаме да не замърсява природата. Така идеята се разви в посока как да се преобразува работата на мускулите в електрическа и да се съхрани в акумулатор, за употреба при нужда. Как тренировките на фитнес уредите, освен че ще изваят красиво и здраво тяло, ще могат да захранят консуматори, като осветление например. Така ще съчетаем полезното с приятното или двойната полза от една дейност.

Изначалната енергия на мускула, способността му да извършва работа – 100% чиста. Нали от време оно сме разчитали на мускулна сила: нашата и животинската. Мускулите и тялото – затова трябва биолог. Той е наясно с всеки мускул: формата и строежа, разположението и действието му. Познава физиологията на съкращението, знае за цикъла на Кребс, разграждането на глюкозата и ролята на гликогена. Упражненията на фитнес уредите, правилната позицията при използването им, тренировъчните режими, пиенето на вода – експертът тук е спортистът-физкултурник. Инженерът ще свърже елементите във верига, ще направи схемите, че изчисли тока и напрежението. Той е на „ти“ с диоди и резистори, инвертори и акумулатори. Ще „улови“ тока, ще го промени, ще изследва тренажорите, ще контролира заряда на батерията.

Изображение - 12443Снимка: Красимира Томева  

Не бинарен урок! Не биатлон! Направо си стана триатлон: спорт, енергия и здраве. В подготовката и представянето му участваха инж. Дияна Николова, г-жа Красимира Томева и г-н Стефан Кацарски. На урока в STEM центъра присъстваха ученици и учители от училището. Всеки откри нещо полезно за себе си, някаква идея, здравословен съвет, забавление, предизвикателство. И се включи в отборна надпревара. Участниците успяха да изпробват уредите, да измерят напрежението, да пресметнат калорийния си разход и количество необходима вода. Никой не усети нито отегчение, нито умора след дългия учебен ден. Явно адреналинът също си каза думата. Още ни усмихват отборните селфита! На финала имаме снимки от преживяното, грамоти за участие в триатлон и удовлетворение от свършената работата.

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!
Избори за членове на Европейски парламент и за Народно събрание на 9 юни 2024 г.