Търсене

Четири медицински заведения в Севлиево вече са с обособени Ковид зони

1219 пациенти с Ковид или симптоми са преминали през специализираните зони са последните три месеца на 2021 г.
Емилия Димитрова
Четири медицински заведения в Севлиево вече са с обособени Ковид зони

Медицински център-1 в Севлиево е един от четирите с разкрити Ковид зони в общината, снимка: Севлиево онлайн

Медицинските заведение на територията на област Габрово с разкрити Ковид зони вече са девет, с две повече спрямо края на годината, съобщават от Районната здравноосигурителна каса (РЗОК) в Габрово. Новите места с обособени зони за лечение и проследяване на заразени с инфекцията са Медицински център "Св. Иван Рилски" в Севлиево и медицински център "Апогей" в Габрово, който започва работа с Ковид пациенти от 1 март.

За последните три месеца на миналата година общият брой на прегледите в Ковид зоните на област Габрово е 3278. От тях 1827 са отчетените прегледи в Габрово, 1219 в Севлиево и 232 в Трявна. В Дряново няма разкрита Ковид зона и към момента нито едно заведение не е проявило интерес към обособяване на такава, уточняват от РЗОК. 

Екипите в Ковид зоните приемат пациенти, насочени от личния им лекар, но и самонасочили се, със съмнения или диагностицирани с Ковид-19, в рамките на предварително обявено работно време. На пациентите с доказана диагноза Ковид-19, по преценка на лекуващия лекар, могат да се назначават изследвания, които включват и ренгенография на гръден кош и бял дроб, микробиологично изследване на гърлен секрет или носен секрет и др. Прегледите по този ред се извършват в период до 10 календарни дни от доказване на заболяването, като могат да се направят до два прегледа.

През ноември м.г. Министерството на здравеопазването предложи на Управляващия орган на Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 проект на стойност близо 30 млн. лв., с които да бъде осигурена медицинска апаратура за COVID-зоните и центровете за трансфузионна хематология за диагностика и лечение на COVID-19. По този проект заведенията с обособени Ковид зони могат да получат преносими рентгенови апарати, лабораторно оборудване, респиратор за спешна помощ, кислородни бутилки, апарат за стерилизация, аспиратор, бифазен дефибрилатор-монитор, ЕКГ апарат, портативен ехограф ехокардиограф, холтери за кръвно налягане и негативоскоп.

От Севлиево две медицински заведения са в списъка на включените в проектното предложение - ДКЦ "Здраве" и "Медицински център-1-Севлиево". Към момента не е ясно дали сключилите договори с НЗОК в последствие ще бъдат добавени към бенефициентите на медицинска апаратура.

По четири заведения в Габрово и Севлиево имат Ковид зони - в Габрово са ДКЦ -1 - Габрово, Болничен медицински център, Медицински център „Свети Иван Рилски“ и медицински център „Апогей“. Медицинските центрове в Севлиево, разкрили „Ковид зони“ са Медицински център-1-Севлиево, Медицински център „Хипокрена“, Медицински център „Свети Иван Рилски“ и Диагностично-консултативен център „Здраве“. Едно е лечебното заведение с „Ковид зона“ в Трявна – Медицински център „Д-р Теодоси Витанов“. 

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!