Търсене

Чиновници в командировка- за колко, кога и защо?

Чиновници в командировка- за колко, кога и защо?

снимка: Mamoru Masumoto от Pixabay

източник:  zaistinata.com

 

• Разходите за задгранични командировки на чиновници от Габрово и Севлиево не са големи, но целите им и ефекта от тях трудно могат да бъдат защитени

 

Почти 43 хил. лв. са платени от бюджета на Община Габрово за 45 задгранични командировки през миналата година. Командировките в чужбина на служители в Община Севлиево са само за 13 хил. лв. „За истината“ получи справка за това до къде, на каква цена и с каква цел са пътували през 2018 г. общинските служители в Габрово и Севлиево, по реда на Закона за обществена информация. Данните, предоставени от двете администрации, показват, че разходите за задгранични командировки не са големи, но целите им и ефекта от тях трудно могат да бъдат защитени.

Жури в Париж

В началото на 2018 г. главният архитект на Габрово и един главен експерт в Общината заминават за Париж като част от жури за оценяване курсови разработки на студенти. Привилегията служители на Община Габрово да оценяват работата на френски студенти е струвала на местния бюджет 4860 лв., като от общинската каса са платени не само самолетните билети на журиращите, но и нощувките им в Париж. Изплатени са им и разходи, които в предоставената от местната администрация справка са поставени в раздел „други“, а до цифрите пише „билети и медицинска застраховка“. За какви билети става дума, от справката не се разбира.

Не е изключено това да са разходи за придвижване във френската столица. На служителите са изплатени и задължителните дневни пари, които за шестдневната командировка до Франция са 1233 лв. на главния архитект и 1116 лв. на главния експерт.

Вероятно това журиране има връзка с една друга визита – два месеца по-късно Община Габрово посреща четиринайсет френски студенти по архитектура и двама техни ръководители. Групата идва за обмен на опит, пише справката, в която се казва, че целта на посещението е „работно студентско ателие, курсови и преддипломни и дипломни работи като част  от образователната програма с предмет зони и обекти от град Габрово“.

За петдневния престой на френските студенти Община Габрово харчи само 2 хил. лв., което прави по 25 лв. на ден за всеки. Тъй като с тези пари трудно могат да се покрият нощувки и храна на шестнайсет души, предполагаме, че Общината е получила финансиране отвън.    

Какво обаче се случва, след като френските студенти, оценявани от габровци в Париж, идват в Габрово? Информация в тази връзка не се открива на сайта на Община Габрово. Затова пък в интернет има информация за един подобен обмен, в Стара Загора.

През април т.г. Общината там е посрещнала студенти по архитектура от България и Франция, които пет дни са разглеждали обекти и места в Стара Загора, след което са представили решения за възстановяването и трансформацията на старите сгради в града.

Видно от информация на Община Стара Загора, администрацията е одобрила някои от решенията и се е ангажирала да ги реализира, което определено прави посещението резултатно. Нещо, което не можем да твърдим за Габрово, освен ако са пропуснали да оповестят какво е донесла връзката със студентите от Франция.    

Сам в колата

Факт е, че командировките на общинските служители се плащат индиректно от данъкоплатците. А това е сериозна причина пътуванията да имат основание. Дали е било така при една командировка с нищожен разход, направена за три дни през октомври м.г., когато изпълнител-шофьор, служител в габровска Община, е командирован за три дни до гр. Никшиш в Черна гора. Срещу цел на командировката е записано „водач на автомобил“.

За всичките дни от това пътуване на водача са изплатени 205 лв. дневни пари. Други разходи явно не са правени, защото срещу тази командировка в справката има празни полета. Празна май е била и колата, тъй като същата справка не показва да е имало други командировани до Черна Гора – нито по това време, нито през цялата 2018 г. И  тъй като излиза, че водачът е бил сам, любопитно е какво е правил в Черна гора и как са оправдани изплатените му командировъчни, колкото и да става дума за наистина дребна сума.

Празници и протокол

Едва ли някой има съмнение, че размяната на делегации между побратимени градове по време на празниците на града са протоколни. По време на тези гостувания не се случва нищо. Гости и домакини стоят строени за снимки, разменят подаръци и поздравителни адреси, също протоколни. Посрещането и изпращането на делегации по този повод обаче масово се практикува и така напълно легално и безрезултатно се харчат едни общински пари, ефекта от което не може да бъде обяснен, защото просто го няма. Долу-горе същото е и с присъствието на карнавали и фестивали.  

Целия текст може да прочетете тук

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!