Търсене

Д-р Дияна Николова е първият ваксиниран срещу Ковид-19 в Севлиево

Д-р Дияна Николова е първият ваксиниран срещу Ковид-19 в Севлиев

Д-р Николова даде старт на имунизационната кампания срещу коронавирус

Неврологът д-р Дияна Николова е първият лекар в Севлиево, който днес получи ваксина срещу Ковид-19. След нея ваксината получиха общо трийсет служители и лекари от МБАЛ "Д-р Стойчо Христов" и "Медицински център-1". 

Сред първите ваксинирани в града са управителят на "Медицински център-1" д-р Младен Пенчев, завеждащият Хирургично отделение в болницата д-р Капитански, хирургът д-р Мирослав Иванов, ендокринологът д-р Лальо Лалев, педиатрите д-р Марийка Германова и д-р Станка Калчева.  

Изображение - 3339

Д-р Младен Пенчев - управител на "Медицински център-1-Севлиево", бе един от първите, пожелал да получи ваксина

Първите ваксини в Севлиево пристигнаха малко след 10 ч. Те бяха доставени от РЗИ Габрово, която получи първите сто дози за областта. Ваксините са разпределени от РЗИ във Велико Търново, която е една от шестте у нас, които отговарят за разпределението на препарата на  Pfizer и BioNTech. 

Изображение - 3340

Д-р Марийка Германова от "Медицински център-1" 

Часове по-късно от "Медицински център-1" казаха, че нито един от ваксиниралите се днес не е развил странични ефекти. 

Изображение - 3341

Д-р Мирослав Иванов от МБАЛ "Д-р Стойчо Христов"

Ваксината се казва Comirnaty и се използва за предпазване от заболяване от COVID-19, причинено от вируса SARS-CoV-2, е записано в листовката към препарата. Comirnaty се прилага на възрастни и юноши, на възраст 16 и повече години.

Ваксината провокира естествените защитни сили на организма да произвеждат антитела и кръвни клетки срещу вируса, като така осигурява защита срещу заболяване от COVID-19. Тъй като Comirnaty не съдържа вируса, за да създаде имунитет, тя не може да причини заболяване от COVID-19.

Comirnaty се прилага интрамускулно след разреждане като курс от 2 дози (по 0,3 ml всяка) през интервал най-малко 21 дни.

През м. януари 2021 г ваксинирането ще продължи. Тогава ще бъдат обхванати и останалите медицински специалисти, включени във фаза I от Националния план за ваксиниране срещу COVID-19 – това са специалисти от лечебни заведения за болнична и извънболнична помощ, медицински специалисти по здравни грижи, лекари по дентална медицина, фармацевти, помощник фармацевти и др. помощен персонал.

В момента в областта са разкрити три имунизационни кабинета - два в Габрово и един в Севлиево, ще бъдат ракрити още. 

 

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!
Избори за членове на Европейски парламент и за Народно събрание на 9 юни 2024 г.