Търсене

Държавата пази в тайна, какво става зад стените на частен дом за стари хора

Емилия Димитрова, "За истината"
Държавата пази в тайна, какво става зад стените на частен дом за стари хора

Екипът на "Златни години", снимка: фейсбук

Какво сочат резултатите от извършени проверки в дом за възрастни хора „Златни години“ в габровското село Яворец? От Агенцията за качество на социалните услуги (АКСУ) не намират исканата информация за обществена и отказаха да отговорят.

Мястото има лиценз да предоставя три социални услуги като частен доставчик и само за 2021 г. 292 души са получили асистентска подкрепа.

„Липсват данни за какъвто и да е надделяващ обществен интерес“ пише в отказа, подписан от главния секретар на АКСУ Николай Коюв. Този отговор идва на фона на поредица от нередности в частни социални домове, довели и до смъртта на хора.

Според написаното до „За истината“ данните от проверки в институция, която притежава лиценз за социални услуги, са „служебна информация, която е създадена и се съхранява по повод дейността на администрацията на АКСУ“. Отделен въпрос е, че въпросната администрация е създадена, за да контролира качеството на социалните услуги у нас, част от които се финансират от държавния бюджет, както всъщност и администрацията на АКСУ. Дори само за това исканата информация не би следвало да е само за служебно ползване, тъй като е натоварена с обществен интерес, но очевидно главният секретар на агенцията смята обратното.

Факти, обстоятелства и претенции

В отказа да предостави информация Коюв обяснява, че протоколите, които „За истината“ поиска, „по своята същност са документи, които съдържат факти и обстоятелства, установени по време на проверките“ (нали точно затова бяха поискани копията, б.р.). На езика на АКСУ обаче тези документи „имат подготвителен характер и не са самостоятелен документ, т.е. представляват етап по подготовката за издаването на краен административен акт“, което за Николай Коюв е основателен мотив да откаже да ги предостави. Коюв смята още, че искането на копия от документи не е търсене на обществена информация, а „претенция за предоставяне на документ“, обяснява той в решението, с което се отказва достъп до констатациите при извършени проверки.

Връзката с Община Габрово

Повод за интереса на „За истината“ към „Златни години“ в с. Яворец, е съобщение от 15 март т.г., публикувано във фейсбук страницата на Община Габрово. Публикацията е със заглавие „Община Габрово представя социалната услуга асистентска подкрепа „Златни години“ в с. Яворец. В текста под това заглавие се обяснява какво включва услугата и се посочва като неин ръководител Ралица Братованова.

Продължението четете тук

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!
Избори за Народно събрание 2 октомври 2022