Търсене
Окончателно

Девет години ще лежи дрогиран шофьор, който уби жена и захвърли тялото й

Емилия Димитрова
Девет години ще лежи дрогиран шофьор, който уби жена и захвърли тялото й

Върховният касационен съд остави в сила решение на Апелативния съд във Велико Търново, който от своя страна потвърди присъда на Габровския окръжен съд от април 2021 г., с която мъж от с Столът бе осъден на 9 години лишаване от свобода за причинена смърт при пътнотранспортно произшествие.

Инцидентът стана на 8 март 2020 г., около полунощ, на пътя от севлиевското с. Душево в посока съседното с. Столът. Зад волана бил мъж, който от съда изписват само с инициалите Л.М., а до него се возела млада жена. Пътното платно в този участък е двупосочно, без надлъжна маркировка, асфалтовото покритие било износено, валял слаб дъжд и пътя бил мокър, се казва в съдебните протоколи. 

Автомобилът, марка "Нисан", модел "Съни", се движел с 63 км/ч., а водачът бил употребил наркотици установява по-късно полицейски служител. По пътя заспал на волана, което довело до отклоняване на автомобила от пътя, в резултат на което колата се ударила в крайпътно дърво. След удара обаче не спряла, а продължила движението си напред и наляво докато спре напълно. Едва тогава водачът видял, че жената, която пътувала с него, е починала. Изнесъл я от автомобила и я завлякъл в края на намиращата се в близост нива. Оставил момичето там, взел портмонето и личната му карта и се прибрал в дома си в с. Столът, където си легнал.  

Около 23.30 часа негов съселянин се движел с автомобил от с. Яворец към село Столът. След с. Душево забелязал, че край пътя е катастрофирал автомобил, който познавал. Видял, че в колата няма хора и се обадил по телефона на Л.М., но апаратът бил изключен. Тогава мъжът, който по-късно е привлечен за свидетел в хода на съдебното производство, отишъл в Спешна помощ в Севлиево, за да провери дали има пострадали. После се върнал на местопроизшествието, където пристигнал и полицейски екип. Свидетелят и полицейските служители отишли в дома на Л.М. в с. Столът, където го открили заспал с дрехите, по които имало кръв. Той бил отведен за справка в полицейското управление на Севлиево, при която в него са открити личната карта и портмонето на починалата жена. 

В полицията сестрата на подсъдимия се срещнала с брат си. Пред нея мъжът признал, че катастрофирал, а спътницата му е мъртва. Казал, че лично завлякъл тялото недалеч от мястото на катастрофата. Около 4.30 призори сестрата и други роднини открили трупа на жената на около 150 метра от мястото на удара с крайпътното дърво. Извикали екип на полицията, който направил оглед, а тялото на починалата жена било откарано в габровската болница за аутопсия. 

На следващия ден водачът, причинил катастрофата, е тестван за наркотици. Резултатът от теста е положителен за амфетамин и метаамфетамин. На мъжа е издаден талон за кръвно изследване, но в Спешна помощ той отказал да даде кръвна проба.

От заключението на изготвената в досъдебното производство съдебно-медицинска експертиза на починалата жена е установено, че тя е получила черепно-мозъчна травма, която е причина за внезапната й смърт. Според съдебният лекар при този удар оцеляването на жената не е било възможно. 

Присъдъта на Върховния касационен съд е окончателна и влязла в сила. 

 

 

 

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!
Избори за кмет на община, общински съветници и кметове на кметства на 29 октомври 2023 г.