Търсене

Директорът на "Гори и земи" е в отпуск до произнасянето на прокуратурата

Директорът на "Гори и земи" е в отпуск до произнасянет

Директорът на общинско предприятие "Гори и земи" е в неплатен отпуск от 11 декември 2018 г. Това обяви днес кметът на община Севлиево Иван Иванов преди началото на редовното заседание на общинския съвет на отправено питане от общинския съветник Тодор Ганчев. Ганчев попита какви мерки са взети по отношение на служителите в общинското предприятие и ще има ли наказани заради нарушение в работата на предприятието. Докато в залата на общинската администрация съветниците заседаваха, пред нея се бяха събрали около 120 души, работещи във фирми за дърводобив, регистрирани в Севлиево. Протестът им бе под мотото "Стоп на корупцията" и бе обявен срещу липсата на прозрачност в дейността на общинско предприятие "Гори и земи", с искане за освобождаване на директора и служители, за които има констатирани нарушения. 

Изображение - 2731

Около 120 души протестираха днес пред сградата на Община Севлиево 

"Аз не мога да се съглася, че има многобройни нарушения",

отговори кметът, като се позова на четири комплекси проверки за дейността на предприятието от Регионалната дирекция по горите във Велико Търново, приключили без нарушения и само с една препоръка.

Единствената проверка, установила нередности, е от 7 ноември м.г. (по сигнал на сдружение "Граждани за Севлиево" б.ред.) но кметът хвърли съмнения в достоверността на нейните констатации. Както сам обясни, след приключването й е получил доклад от директора Александър Пенков, в който се казва, че

през целия ден на проверката към проверяващите са отправяни заплахи,

а дейността на комисията е била "подложена на недопустим натиск". 

В Община Севлиево е постъпило възражение от Владимир Владимиров - главен експерт от Лесозащитна станция в София, присъствал на проверката. В него Владимиров пишел, че проверките и съставения след тях протокол са изготвени под натиск, а "сдружение "Граждани на Севлиево" се представлява от дърводобивни фирми". Не стана ясно защо служителят Владимиров не е сезирал компетентните органи за наложения му натиск и защо е сложил подписа си под протокол, изготвен под заплаха. 

"Интересен е факта, че по време на една от проверките бил извършен побой на служител, който работи в предприятието", каза още кметът. Служителят е подал сигнал в прокуратурата за нанасяне на телесна повреда на длъжностно лице, работата по случая не е приключила. По всяка вероятност органите на реда не са били уведомени за побоя над длъжностен служител при изпълнение на задълженита му, тъй като проверка на "Севлиево онлайн" установи, че в полицейския бюлетин от въпросната дата липсва информация за случая.  

Кметът на Севлиево не отрече, че след направените предписания на 7 ноември м.г., издадените за три обекта позволителни за сеч са отменени (б.ред. става дума за две сечища в землището на с. Добромирка и едно в землището на с. Стоките), както и че

е установено неправилно маркиране на дървесината,

заради което са съставени два акта - на горския стражар Данаил Десев и инж. Емилия Георгиева, служители в предприятие "Гори и земи". 

Изображение - 2732

За първи път толкова много общински служители присъстваха на заседание на общинския съвет

Данаил Десев е подал заявление за напускане от 1 март 2019 г. , отработил е едномесечно предизвестие и от 1 април не е на работа. Другият служител Емилия Георгиева е подала молба за напускане "поради системния тормоз и набеждаване в участие в корупционни схеми с представители на дърводобивни фирми". Заявлението й за напускане от 10 април т.г. и в момента отработва предизвестието си. Към момента в предприятието има трима служители, а процедурите, които изискват подпис на ръководител, ще се подписват от кмета, обясни той. 

Ангажиментът, който поех пред вас, обърна се Иванов към представителите на дърводобивните фирми, бе след като приключат всички проверки,

служителите в предприятието, за които има констатирани нарушения, да понесат отговорност.

Ако проверките на прокуратурата установят нередности и е налице основание директорът да бъде освободен, това ще бъде направено, заяви кметът. 

"Свидетели сме на един натиск и на внушаване на това, че виждате ли Общината изсича горите. Уважавам всеки гражданин, който протестира и го прави по законоустановения ред, но не мога да се съглася с това, че този протест е само и единствено заради откритите на проверката през ноември м.г. нарушения", каза още Иванов, като поясни, че едва 5% от добива на дървесина в общината е в общински гори. 

Можеше да не стигне дотук, обърна се Иванов към представителите на дърводобивния сектор, "ако бях приел вашето предложение да назнача за директор на предприятието дъщерята на един общински съветник, протест нямаше да има".  И направи уговорката, че няма да умаловажи някой, извършил нарушение, "но не мога да приема варианта да извършвам назначения под натиск, вкючително натиска на улицата", каза Иван Иванов, без да уточни кой е оказвал натиск за назначение и за чие назначение става дума. 

"Излиза, че трябва да се извиним на директора и служителите", коментира общинският съветник Тодор Ганчев. "Само който не иска, той не може да види нарушения в дейността на предприятието", каза Ганчев и даде пример за сечище, в което били маркирани 2 хил. куб. м дървесина, "прекрасен материал, половината от който ще бъде продадена по 10 лв. за куб. м, ако се съди по позволителното за сеч". Ганчев каза, че в общинското предприятие "са извършвани престъпни деяния", а той няма политически цели, за да защитава каузата на дърводобивните дружества, както по-рано го обвини кметът на Севлиево.  

Очаквайте още по темата.

автор: Емилия Димитрова

 

 

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!