Търсене

Местната фото гилдия представя доайенът на българската рекламна фотография Явор Попов

 Местната фото гилдия представя доайенът на българската рекламна фотография Явор Попов

Явор Попов, снимка: YouTube

Доайенът на българската рекламна фотография Явор Попов представят в Севлиево местната фото гилдия и Народно читалище "Развитие-1870". 

Събитието стартира с 50-минутна прожекция на документалния филм „Явор от ФОРЕК” в Кино „21 век”. Следва откриването на изложбата „Когато звездите изгряваха” на големия фотограф и разходка из читалищните галерии, приютили известните в портрети. (в читалищната Бяла галерия на първия етаж в културната институция). Неформалната среща-разговор с легендарния Явор Попов, оставил трайна и бележита следа в историята на българската фотография у нас, е гвоздеят на събитието. В представянето ще участва Юрий Трейман – председателят на Национално сдружение Фотографска Aкадемия „Янка Кюркчиева“ /НСФА/, както и авторите на документалния филм Антон Даскалов и Елена Ангелова.

Спомняте ли си онези големи томове на „История на България“, в която гледахме снимки на Панагюрското съкровище, Мадарския конник и много други исторически артефакти? Или онези рекламни изображения, които ни гледаха от страниците на списанията и плакатите? Също и известните снимки на най-ярките представители на културния ни живот преди ‘89-та до средата на ‘90-те? А питали ли сте се кой стои зад камерата на тези изображения? Той е – Явор Попов, един от доайените, гравирал името с постиженията си в историята на българската фотография и културния живот на страната ни, пише секретарят на Читалището Десислава Димитрова. 

Роден през 1949 г. и израснал с баща архитект, той иска да наследи бащината професия. В крайна сметка майка му го тласка към фотографията и през 1972 г. той завършва класа на Янка Кюркчиева. От тогава животът му се впуска стремглаво в света на фотографията. Превръща се в един от доайените на българската рекламна фотография. Участва в реализацията на множество значими проекти, между които и  „История на България“ на издателство БАН – I, II и III том. Създава единствената по рода си изложба „Големите портрети“, в която заснема и извежда на преден план лицата на българската фотография. Работи над 20 години в рекламна агенция „ФОРЕК“.  Близо 20 години е председател на Фотографска академия „Янка Кюркчиева“ и продължава да е активна част от нейното развитие.

Заповядайте на 19 септември, в 17:15 ч. стартира прожекцията на документалния филм "Явор от ФОРЕК". 

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!
Избори за членове на Европейски парламент и за Народно събрание на 9 юни 2024 г.