Търсене

Европейската практика за разграничаване на наркотици от лекарства при пробите на пътя, ще проучва България

Севлиево онлайн
Европейската практика за разграничаване на наркотици от лекарства при пробите на пътя, ще проучва България

Държавната агенция „Безопасност на движението по пътищата“ ще проучва европейската практика за разграничаване на употребата на наркотици от приемането на определени лекарства, които могат да дадат положителни проби за забранени субстанции. Въпросът ще бъде обсъждан на експертно ниво с токсиколози, фармацевти и други специалисти.

Това съобщават с прессъобщение от правителствения пресцентър, след проведена вчера междуведомствена среща за пътната безопасност при премиера акад. Николай Денков.

На срещата е обсъдено роботизирани системи да се включат в подготовката на пробите на шофьорите за алкохол и наркотици, за да може резултатите да излизат до една седмица. За целта вече са отделени средства, е станало ясно на срещата.

Намерението е три лаборатории в страната да бъдат оборудвани със съвременна техника до март следващата година. Министър-председателят е получил уверение, че процедурите за това ще бъдат придвижени максимално бързо.

Акцент на дискусията е бил Планът за действие 2024-2026, който се изготвя съгласно Закона за движението по пътищата и е в изпълнение на Националната стратегия за пътна безопасност. Според министъра на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков ключова мярка в документа е дигитализацията на данните за състоянието на пътната инфраструктура и т. нар. пътни принадлежности – пътни знаци, маркировка и др.

 

 

 

 

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!