Търсене

Кметът на Севлиево: фалшива новина е информацията кой реши за финансирането на източния водопровод

Емилия Димитрова
Разликата между Иванов и Петков е 16% при 97% обработени протоко

Иван Иванов (ГЕРБ) срещу Богомил Петков (ПП) - кой е автор на фалшиви новини, предстои да разберем, колаж: "Севлиево онлайн"

Информацията, че на среща във ВиК холдинга е взето решението ВиК Габрово да финансира със свои средства част от втория участък от втория етап на източния довеждащ водопровод е фалшива новина. Това каза днес преди началото на редовното заседание на Общинския съвет кметът на Севлиево Иван Иванов. 

За финансиране на довеждащия водопровод съобщиха във фейсбук депутатът Богомил Петков и общинският съветник Димитър Тонев (Граждани за Севлиево). 

С два отделни поста във фейсбук от края на миналата седмица те обявяват, че след среща с ръководството на ВиК холдинга, на което са присъствали областният управител на Габрово и управителят на ВиК Габрово, се е стигнало до решението следващият етап от реконструкцията на водопровода да се изпълни със собствени средства на ВиК дружеството в Габрово. Това е бил вариантът, приет, след като не е постигнато съгласие за заем от ВиК холдинга, заради отсъствието от срещата на представител на Община Севлиево, каза по-късно Богомил Петков пред "Севлиево онлайн".

Днес кметът на Севлиево отхвърли обвиненията в незаинтересованост. Пред общинските съветници той каза, че "в понеделник (вероятно се касае за миналата седмица, б.р.) "депутатът от Бургарски избирателен район Петков отправи с писмо покана за участие в среща, която не беше уточнена". Целта на тази среща е била ясна - възможност за финансиране от ВиК холдинга на втори участък от втори етап на реконструкцията на източния довеждащ водопровод. Това обаче, стана ясно от обясненията на Иванов, не е по-добрия вариант, защото заемите от холдинга не са безлихвени и ползването на такъв кредит би довело до увеличение цената на водата. 

В сряда (миналата седмица, б.ред.) в общинската администрация на Севлиево е имало среща между ръководството на ВиК Габрово и екипа експерти, които работят по ВиК проектите на Севлиево, обясни още кметът. Това е рутинна среща, подчерта той и се провежда в началото на всяка календарна година, за да се обсъдят инвестиционните намерения на дружеството. На тази среща е станало ясно, че заем от ВиК холдинга няма как да бъде отчетен в бизнес плана на габровското дружество, точно за да не рефлектира върху цената на водата. Затова присъстващите са се обединили около становището, че през 2023 г. ВиК Габрово ще сведе до минимум инвестициите в областта, за да има достатъчно средства да обезпечи ремонта на следващия етап от реконструкцията на довеждащия водопровод.  

В края на изказването си кметът на Севлиево подчерта, че решения като това за спорната инвестиция се вземат от Асоциацията по ВиК, на чиито заседания присъстват кметовете на общините, обслужвани от ВиК оператора. Начина на гласуване на кметовете обаче е предшестван от решение на съответния Общински съвет. На това заседание на Асоциацията "нито някой депутат, нито директора на ВиК холдинга могат да съветват какви решения да бъдат взети", подчерта Иванов.  

На финала той посъветва общинските съветници да "отсяват фалшивите новини", особено във време на предизборна кампания.

Ако читателят се е объркал за какво точно става дума, важно е да се подчертае, че кметът на Севлиево и "депутатът от Бургас", както Иванов нарича народния представител Богомил Петков, всъщност казват едно и също - че реконструкцията на довеждащия водопровод ще бъде продължена със собствени средства на габровското ВиК. Разминаването между двамата е по един пункт - Петков казва, че до това решение се е стигнало след настояване от ВиК холдинга и по време на среща, инициирана от него, на която севлиевският кмет е бил поканен, но не отишъл. 

Иванов от своя страна казва, че решението за собствено финансиране е взето в Севлиево, на рутинна годишна среща между ръководството на ВиК Габрово и експерти от Община Севлиево, а на срещата в холинга не отишъл, защото "не беше уточнена". 

Това разминаване само показва, че идват избори.  

 

 

  

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!