Търсене

Габровската галерия представя фигуралното в българската графика през 80-те години на 20-ти век

Фигурата като силен комуникативен инструмент и знак съвсем успешно събужда емоции, задава въпроси или носи чисто естетическа наслада у зрителя
Габровската галерия представя фигуралното в българската графика през 80-те години на 20-ти век

Габровската художествена галерия представя за първи път творби от фонда си в нов прочит. Изложбата „Фигуралното в българската графика през 80-те години на 20-ти век” ще бъде открита на 10 февруари 2023 г., от 17.30 часа в зала „Проф. Кънчо Цанев” в галерията. Куратори на експозицията са уредниците д-р Деян Боев и Станислав Гончаров.

Основен мотив за анализа фигуралното в българската графика е наличието на иновативни тематики, които намират място в графичното изкуство от това време. Все по-ясния поглед към западните тенденции в изкуството, постепенното „отваряне” на България към света, извеждат високи постижения както в абстрактната, така и във фигуралната графична композиция. Нещо повече, когато се оформя представата за графичното изкуство трябва да се има предвид изключителната важност на техниката и технологията при изграждането на едно произведение, ефектите, добавената стойност, която се получава единствено чрез осъзнатото владеене на графичните техники.

Изследването на фигуратива остава винаги на „дневен ред” в творчеството на артистите.

Образите, фигуралното носят в себе си заряд и провокират разпознаване на различни категории в изкуството. Недоизказаното може да бъде допълнено чрез жест, форма, структура. Графиката предполага мощно владеене на рисунката. Тази рисунка, която освен разказа, сочи и трасира идеи и тенденции. Фигурата като силен комуникативен инструмент и знак съвсем успешно събужда емоции, задава въпроси или носи чисто естетическа наслада у зрителя.

Десетилетието на 80-те години в българското изкуство се характеризира с много силно изразени преходни процеси:

смяна на поколения художници, търсене на нов визуален език и неконвенционални форми в средата, където все още властват нормите и каноните на така нареченото „социалистическо изкуство”. От друга страна, това десетилетие е много силен период в творчеството на художниците от по-старото поколение. Те също създават много по-модерно пластично внушение в работите си без да се съобразяват с ограничаващите изисквания на идеологическата власт. Реалистичното и фигуралното в техните творби преодолява догматизма и придобива психологически драматизъм, поместени в сериозния философски контекст. В образа на човека художниците се фокусират върху личността, самотата и крехкостта на индивида в системата. Не на последно място присъстват библейската тематика, митологията, баснята и други. Тялото и фигуралното въобще може да представляват знак и изразно средство, което символно да препраща зрителя към определени идейни и философски дискурси.

Графичното изкуство често се свързва и с илюстрацията, и разказното,

но в конкретния случай на това изследване се търси чистото му въздействие. Обвързаността с определен тип наративи присъства по естествен начин, балансирайки експозицията. В обобщен вид, фигуративното позволява на художниците да преодолеят в творчеството си, до определена степен, характерното противопоставяне между официалното” и неофициалното”.

Експозицията представя графични творби, изпълнени в различни техники, които са разнообразни тематично. Обединява ги общ интерес от страна на художника към човешкото същество, неговия материален и духовен свят, видимото и невидимото в живота му.

Изложбата може да бъде видяна от 10 до 28 февруари 2023 г. в художествена галерия Христо Цокев” в Габрово. 

 

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!
Избори за кмет на община, общински съветници и кметове на кметства на 29 октомври 2023 г.