Търсене

Габровската галерия представя изложба живопис на Пламен Кирилов

До 4 ноември в зала „Япония”, Художествена галерия „Христо Цокев”, Габрово
Габровската галерия представя изложба живопис на Пламен Кирилов

Живописни творби на Пламен Кирилов представя габровската художествена галерия. Експозицията е разположена в зала „Япония” и ще гостува до 4 ноември 2022 г. Авторът е носител на Голямата награда на Община Габрово от Националното триенале „Мостове” 2021 г.

Уредникът в Художествена галерия „Христо Цокев”, д-р Деян Боев представя автора и неговите творби:

Изложбата на Пламен Кирилов предлага естетическо преживяване „по спомени”, което е синтез между личностни визии за живопис и внимателен подбор на произведения, създадени специално за пространството на ХГ „Христо Цокев”. Той деликатно извежда структури чрез специфични методи на композиране. В работите му се усеща премереност и майсторство, които са характерни за опитния автор.

Изваждайки на преден план личното, загадъчно филтрирано за подготвения зрител, той въвежда в светове, напомня за гами, носещи цветни представи и спомени, активиращи силни реакции у реципиента. В неговия свят бихме могли да открием загадъчни символи, конкретни географски полета или видения. Пламен Кирилов работи с тях: ден и нощ, минало и бъдеще, цвят и хармония. Те могат универсално да говорят сами за себе си, абстрахирайки се от конкретното (чиста абстракция) или да движат към познатото, детското, интимното. Смесените техники при реализацията на живописните произведения са похват, чийто баланс е трудно да бъде постигнат. Именно това авторът владее доста умело. Сам по себе си чувствителен и адекватен за съвременните измерения на живописта, той дарява не само с естетиката на така нареченото красиво и четимо, но кодира авторския си почерк.

Изображение - 11378  

Живописта на Пламен Кирилов е „готова да говори” за ежедневното, обозримото и пряко човешкото. Тя дава представа за това как авторът мисли, преживява и се вчуства в процеса на правене. Именно то директно хармонизира, отваря път към универсални послания и житейски въпроси. Не е трудно зрителят да разпознае своя поглед в неговите работи. Това сближава с твореца, въвежда в далечни пространства на мисълта и освобождава от злободневието. Смело може да се твърди, че работите на Пламен Кирилов са храм и бягство от всичко онова, което би могло да създава тежест и непосилност в битието. Те са високо постижение в изкуството, което носи посланията на свободния творец.

Произведенията на старозагорския живописец могат да бъдат видяни в зала „Япония” на ХГ „Христо Цокев” до 4 ноември 2022 г. Екипът на галерията кани публиката на пътуване, което си заслужава да се преживее нееднократно.

Пламен Кирилов завършва специалност „текстил” и магистратура по „живопис” в Националната художествена академия в София. Участва в много съвместни изложби в страната и чужбина - Варшава, Лондон, Кишинев. Към момента има реализирани шест самостоятелни изложби, както и участия в пленери по живопис в България, Сърбия и Румъния. Работи предимно в областта на живописта.

 

 

 

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!