Търсене

Галерия „Видима“ представя „Споделена самота“, изложба живопис, миниатюра и рисунки на Владимир Киров

Сава Христов, управител на галерия "Видима"
Галерия „Видима“ представя „Споделена самота“, изложба живопис, миниатюра и рисунки на Владимир Киров

Нежна, чувствена, фина и деликатна, така може да се опише с няколко думи работата на майстора на женския образ Владимир Киров, който ще гостува със самостоятелна изложба за пръв път в Севлиево.

Посветил живота си в изучаване и изобразяване на душевната и физическа красота на нежния пол, той ще ни провокира не само с изключителните си художествени умения, но и с едно изумително дълбоко и широкообхватно психолого-философско изследване на женската натура, нейните различни агрегатни състояния, метаморфози, умирания и прераждания.

Владимир Киров е роден през 1955 г. в Ловеч. През 1974 г. завършва Художествената гимназия в гр. Казанлък. Продължава следването си във ВТУ ,,Св. Св. Кирил и Методий” във Велико Търново, където се дипломира през 1981 г. със специалност ,,Живопис”. В периода 1987-1988 г. специализира живопис в художествената академия в гр. Санкт Петербург, Русия. Изявява се в областта на живописта и миниатюрата. Казва, че е представил безброй изложби, защото отдавна вече не ги брои. Творчеството му е показвано в Швейцария, Франция, Испания, Полша, Великобритания, Канада и САЩ, много от тези участия му носят престижни международни награди. В България неговото изкуство също е признато с много награди и отличия, една от които е Голямата награда на Международното биенале за миниатюрни изкуства в Русе 2011 г., а само преди няколко дни заслужи поредната си награда от тазгодишното издание на биеналето.

Народът е казал, че да си учител не е професия, а призвание. Освен прекрасен художник, Владимир Киров е и дългогодишен преподавател по рисуване в художественото училище „проф. Венко Колев“ в гр. Троян, при него са завършили десетки известни и доказани на световно ниво художници, някои от които вече са гостували в нашата галерия „Видима“ и винаги, когато се представят пред публика споменават името на своя любим учител. Самият той признава, че получава енергия и се зарежда с позитивизъм от работата си с учениците.

Основен обект на изобразяване и тема в неговите изложби винаги е била жената и нейните душевни преживявания, страсти и терзания. Много често жените прикриват своите емоции, грижи и фантазии поради обстоятелствата наложени от общество, религия, култура и т.н. Много често и хубавото, и лошото жените запазват за себе си поради страха от обществено порицание или неразбиране, а когато имат възможност да споделят натрупаното, те се изповядват единствено в присъствието на друга жена. В този контекст се появява и заглавието на изложбата „Споделена самота“. Изобразени по двойки или сами, героините в картините на Владимир Киров са така майсторски уловени в своето най-емоционално състояние, а лицата, телата, дрехите и декорите са така виртуозно подбрани, че ние сякаш вече не наблюдаваме картина, а сме затаили дъх в ключовия момент на спектакъл, който продължава не повече от един миг…

За среща с Владимир Киров и неговото завладяващо творчество, заповядайте на 24-ти октомври от 18:00 ч. в галерия „Видима“ на ул. Васил Левски 3. В представянето на изложбата ще се включи и известният писател Христо Стоянов, приятел и ценител на изкуството на троянския художник.

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!