Търсене

Ганчев: Депозитът за горски пътища е корупционна схема

Ганчев: Депозитът за горски пътища е корупционна схема

Тодор Ганчев

Депозитът, който дърводобивните фирми внасят в общината преди да получат разрешително за сеч, създава условия за корупция за тези, които го прилагат, смята общинският съветник Тодор Ганчев, който днес преди началото на редовното заседание на Общинския съвет направи питане към кмета по темата. Ганчев попита каква е събраната до момента сума от депозити, каква част от нея е възстановена на ползвателите на горски пътища и каква е процедурата по прилагане решение на ОбС Севлиево от юли 2014-та година, което урежда правилата за депозиране на суми за ползване на пътища от фирмите, извозващи дървесина.

От отговора на кмета д-р Иван Иванов стана ясно, че за 2015 година в Общината са постъпили 6 384 лв., от тях 920 лв. са възстановени. За 2016-та са постъпили 5 552 лв., от тях 1832 лв. са върнати на вносителите и до края на април тази година са внесени депозити в размер на 1245 лв., от които 685 лв. са възстановените. В момента има налични 9 745 лв. от внесени депозити.

Що се отнася до процедурата, тя е еднаква за всички населени места на територията на община Севлиево, обясни д-р Иванов. Кметовете и кметските наместници са запознати с взетото през лятото на 2014 година решение на ОбС, с което се въвежда депозита за ползване на горски пътища от фирми, добиващи дървесина. Местните управници в селата са задължени, след като получат заявление за дърводобив, да поискат от ползвателя позволителното за сеч. А той от своя страна да внесе депозит от един лев за тон товар на километър. В заявлението за достъп до горските пътища задължително се посочва размер, вид, тонаж или кубатура на превозния товар, за удостоверяването на което се прилагат съответните документи, кой път ще се използва и за какво разстояние, данни за МПС-тата, с които ще се извършва превоза, в това число регистрационен номер и валидна застраховка „Гражданска отговорност“ и срок на ползване на пътя.

След като извозването на дървесината от съответното място приключи, кметът на селото трябва да удостовери дали са нанесени поражения на пътищата, по които са минавали колите с дървен материал. И да изпрати становище до Общината дали да се възстанови депозита на ползвателя.

Решението за въвеждане на депозит от ползвателите на горски пътища не е справедливо, каза Тодор Ганчев след отговора на кмета. И обясни, че някои от дърводобивните фирми внасят депозит, други не, но колите на всички минават по пътищата, натоварени с дървесина. И посочи Държавното горско стопанство, от където не внасяли депозит.

Ганчев смята още, че решението не е ефикасно, защото парите, събрани от депозити, не се използват по предназначение, т.е. за възстановяване на разрушени от фирмите за дърводобив горски пътища. И на последно място съветникът от Реформаторския блок заяви, че решението на ОбС Севлиево от 2014 година е пример за корупционна схема, защото кметовете правят компромиси с някои от фирмите, а неглижират пораженията, нанесени от други.   

Общинският съвет да направи корекция на това решение, поиска Тодор Ганчев, за да са доволни всички по веригата.

Депозитът, обект на питането на Тодор Ганчев, бе приет от предишния Общински съвет с оглед набиране на средства за възстановяване на повредени от дърводобивните фирми пътища.

написано от Емилия Димитрова

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!