Търсене

Хората с ниски доходи ще получават всяка година пакети с храни и хигиенни материали

Севлиево онлайн
До средата на годината се очертава ръст на пенсиите с 13.4%

Снимка от Frantisek Krejci, Pixabay

Хора с увреждания, възрастни, многодетни семейства, представители на малцинствени групи и такива, които живеят в крайна бедност, ще получават в продължение на пет години всяка година пакети с хранителни продукти и хигиенни материали. Това реши правителството вчера в последния ден, преди Парламентът да прекрати мандата му.  

Помощта ще бъде по одобрената вчера Програмата за храни и основно материално подпомагане 2021-2027 г. Изпълнението й ще допълни цялостната национална политика за смекчаване и намаляване на бедността и преодоляване на социалното изключване, се казва в прессъобщение от Министерския съвет. 

По програмата се предвижда над 530 000 души с ниски доходи и в затруднена ситуация да получават всяка година пакети с храни и хигиенни материали, а повече от 50 000 нуждаещи се, които поради бедност не могат да осигуряват прехраната си сами, ще получават целогодишно топъл обяд.

Пакети с най-необходимите бебешки продукти ще бъдат осигурени за над 10 000 новородени от бедни семейства, както и за бебета на майки, жертви на насилие или настанени в приемни семейства и социални услуги. Повече от 10 000 деца до 3-годишна възраст ще получават пълноценна храна от детските кухни.

Бюджетът на Програмата за храни и основно материално подпомагане за програмния период 2021-2027 г. е над 411 млн. лв. Средствата ще бъдат осигурени от Европейския социален фонд + и националния бюджет.

Предстои проектът на програмата да бъде изпратена за официално одобрение от Европейската комисия.

 

 

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!
Избори за Народно събрание 2 октомври 2022