Търсене

Издателят на сайта „Сакар нюз“ в Харманли и автор на „За истината“ Иван Атанасов е бил задържан за 24 часа от полицията

Според адвоката на задържания журналист липсват основания  за 24 часовото задържане под стража, тъй като той е със съвършено чисто съдебно минало.
Издателят на сайта „Сакар нюз“ в Харманли и автор на „За истината“ Иван Атанасов е бил задържан за 24 часа от полицията

Издателят на сайта „Сакар нюз“ в Харманли и автор на платформата за критична и разследваща регионална журналистика „За истината“ Иван Атанасов е бил задържан за 24 часа от полицията по анонимен сигнал за притежание на старинни монети и предмети, носещи белези на културно – исторически ценности. Това съобщи самият Атанасов непосредствено преди задържането си около 11 ч. днес, съобщава "За истината"

Час по-рано без заповед за обиск в дома на журналиста са влезли служители на ГДБОП и Районното управление на МВР в Харманли. По-късно обиск без съдебно решение е бил извършен и в офиса на издаваните от Атанасов сайт и вестник с името „Сакар нюз“. При двата обиска са били иззети предмети от лична колекция, които не са били укривани.

Според адвоката на задържания журналист – Димитър Аврамов, липсват основания  за 24 часовото задържане под стража, тъй като той е със съвършено чисто съдебно минало.

През последните няколко месеца Иван Атанасов публикува в разследващата платформа „За истината“ серия критични материали, свързани работата на кметовете и местните администрации в Харманли, Тополовград и Свиленград. След разкрит от Атанасов конфликт на интереси в края на миналата година беше уволнена съдията по вписванията Таня Станкова, дъщеря на депутата от ГЕРБ Георги Станков. Други текстове на Атанасов, отразяват смущаващи факти около търгове за възлагане на обществени поръчки и фактическо изпиране на стотици хиляди евро при залавянето им на гранично – пропускателните пунктове с Турция. През последните седмици Иван Атанасов е работил върху сигнали за подготвяна търговия с гласове преди изборите на 2 април.

Иван Атанасов има подчертано критично перо и следи под лупа случващото се в общините в региона, в който живее и работи. Изважда на светло обстоятелства и действия, за които управляващите без съмнение се надяват да не видят бял свят. Ето някои от последните текстове на Иван Атанасов: 

Проверка по списък – какво (не)чуха от лидера си 300 активисти на ГЕРБ в Любимец

Синът и съпругът на кмета на Симеоновград са обвинени за купуване на гласове

Коли с 33 екстри и система за разпознаване на умората ще чистят Любимец

Награда за „нездравословно“ финансово състояние – кметът на Ивайловград ще получи 30% по-висока заплатата

В деня на задържането на Иван е имал два сигнала за купуване на гласове, които не е успял да провери. 

 

 

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!
Избори за членове на Европейски парламент и за Народно събрание на 9 юни 2024 г.