Търсене

Излезе първото класиране за гимназиите, ПМГ в Габрово отново е с най-висок минимален бал за прием

Емилия Димитрова
Удостоверенията за завършено начално образование - на 1 юли

Снимка на Juraj Varga от Pixabay

Излезе първото класиране за прием в гимназиите слез завършено основно образование. За поредна година Природоматематическата гимназия (ПМГ) в Габрово е училището, в което се влиза с най-висок минимален бал. Следва Националната априловска гимназия. В първите пет най-предпочитани гимназии е и Средно училище "Васил Левски" в Севлиево.

Най-ниският бал за прием в ПМГ в Габрово тази година е 427.5 при максимален 500. Той е за профил "математика" с английски език и е по-висок с близо сто точки от бала, който се изискваше за същия профил миналата година.  Втората най-трудна за влизане специалност е "математика" с немски език в същата гимназия, където прагът е 359 точки. За тези две паралелки местата са запълнени след първото класиране, почти е изключено някой от онези, които ще се запишат, да се откаже в последствие и да освободи място. 

"Хуманитарни науки" в Националната априловска гимназия в Габрово е третата, която изисква висок бал - 321.75. С почти толкова (319.5) се влиза английски език с испански в същата гимназия. 

В първите пет най-желани специалности е "природни науки" с немски език в Средно училище "Васил Левски" в Севлиево. Приемът там е с минимален бал 318. 

Следват "природни науки" в ПГМ - Габрово с бал 314.5, "природни науки" с английски език в СУ "Васил Левски" - Севлиево (бал 309) и "чужди езици" в Априловската гимназия (305.5). 

С най-нисък бал тази година се влиза в "Автотранспортна техника" в Професионалната гимназия по транспорт и машиностроене в с. Градница, община Севлиево. Приемът в нея е с бал 30, а след първото класиране има достатъчбно класирани за една паралелка, макар и под максимума. 

"Производство на кулинарни изделия и напитки" в Професионалната гимназия по туризъм "Пенчо Семов" в Габрово изисква също много нисък бал (39). 

На трето място по най-нисък бал е Професионална гимназия "Марин Попов" в Севлиево. Минималният бал за прием в традиционната за училището специалност "Механизация на селското стопанство" е 48.

В профил "Транспорт, спедиция и складова логистика" на ПГ "Марин Попов" най-високият минимален бал за прием е 62, в "Строителство и архитектура" на Средно училище "Отец Паисий" в Габрово - 63, профил "предприемачески" на СУ "Васил Левски" - 70. 

В Професионалната гимнази по механоелектротехника "Ген. Иван Бъчваров" в Севлиево най-предпочитана е паралелката "Техник на компютърни системи". За нея прагът е 233 точки и всички места са запълнени след първо класиране. Остава да стане ясно дали всички класирани ще се запишат. В останалите три специалности на гимназията балът е 75 за "Техник на електронна техника", 79 за "Електротехник" (дуално обучение) и 82 за "Машинен техник". 

Подробната справка за първото класиране на кандидат-гимназистите е публикувана от Регионалното управление на образованието в Габрово и може да бъде видяна тук.  

 

 

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!