Търсене

"Je suis" (Аз съм) - житейските скулптурни истории на Александър Пройнов представя галерия "Видима"

Александър Пройнов често е наричан „съвременен будител“, творчеството му е мисия, посвещение и отдаденост

Творби на Александър Пройнов

Александър Пройнов често е наричан „съвременен будител“, споделя управителят на галерия "Видима" Сава Христов пред "Севлиево онлайн". Галерията е домакин на първата изява на Александър Пройнов в Севлиево с изложбата "Je suis" (Аз съм) или "Житейски скулптурни истории" или "Житейски скулптурни истории".

Творчеството на Александър Пройнов му е мисия, посвещение и отдаденост. Той е родолюбец, християнин, пазител и разпространител на народните ценности. Той е горд и достоен човек с остро социално чувство, който като апостол обикаля родината ни от десетилетия, за да разпространява и подпомага културата ни, споделят за него от галерия "Видима".

Известен с това, че е дарител на десетки организации, училища, читалища, сиропиталища и личности - носители на национална гордост и българщина. Неговите произведения са символи, знаци, които олицетворяват важни за българската култура моменти. така всъщност се осъществява общуване, което пренася в бъдещето под една съвършена форма нашата идентичност.

Миниатюрната скулптура, която авторът създава има величествено отражение, което умножава силата и ефекта на значимите герои, светци, места и събития от културата, митологията и историята. Не са малко и библейските препратки към античността.

Изложбата носи името Je suis(от фр. „Аз съм“) с подзаглавие „Житейски скулптурни истории“, което насочва към личността на автора и превъплъщаването, сливането на неговата същност с творбите му. Житейските истории на скулптор от ранга на Александър Пройнов със сигурност са много любопитни и носят своите морални и философски поуки. Те намират своите аналогии в универсалните културни знаци и символи, които ни следват от зората на човечеството, напомнят ни за уроците на мъдреците, насочват ни и ни поучават, за да бъдем по-добри хора.

Александър Пройнов обобщава и синтезира в своята работа огромни количества информация и с няколко леки и нежни извивки на метала създава нови елегантни, красиви, възприемчиви знаци на българското, на нашето, на родното, така и самият той се превръща в знак за българското, човек на мъдростта, смирението и пламенния дух.

В Севлиево, скулпторът ще покаже едни от най-известните си творби, а срещата със севлиевци е дългоочаквана за него, и има сантиментален характер свързан с неговият произход.

Само на откриването на изложбата гостите ще научат повече за автора, неговите севлиевски корени, връзките с Асен и Илия Пейкови, както и какво означава прозвището Апер(ApeR). 

Откриването на изложбата е с начало 18.00 ч. на 25 април 2023 г. 

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!
Избори за членове на Европейски парламент и за Народно събрание на 9 юни 2024 г.