Търсене

Към София са изпратени 45 проби на лекари и пациенти от Габрово

Към София са изпратени 45 проби на лекари и пациенти от Габрово

Снимка на Gerd Altmann от Pixabay

След като вчера пациентка, настанена в габровската болница за лечение на пневмония, е дала положителна проба за коронавирус, със заповед на директора на Регионалната здравна инспекция е разпоредено да бъдат взети 45 проби на лица, контактували с пациентката.

Двайсет и шест проби са взети на медицински персонал, петнайсет проби от пациенти, настанени във Вътрешно отделение, в което е лекувана жената, и три проби на контактували с жената в дома й. Взета е и повторна проба на самата пациентка, за която има съмнение за COVID-19.

Пробите са транспортирани незабавно до НРЛ „Грип и ОРЗ“ към НЦЗПБ София.

Пациентката, при която резултатът за COVID-19 бе положителен, е на 75 години от Габрово. Тя не е пътувала в чужбина и не е контактувала с пристигащи от чужбина.

Със заповед на директора на РЗИ Габрово се забранява достъпа на външни лица в МБАЛ „Д-р Т. Венкова“ Габрово. Преустановяват се свижданията и приема на пациенти във Вътрешно отделение на МБАЛ „Д-р Т. Венкова“ Габрово. 

Медицинският обслужващ персонал на Вътрешно отделение на МБАЛ „Д-р Т. Венкова“ Габрово се поставя под карантина за срок от 14 дена. Под карантина за две седмици се поставят и пациентите от Вътрешно отделение на болницата в Габрово. 

На всички лекари, сестри и санитари от Вътрешно отделение в болницата са взети носогърлени смивове за изследване за COVID-19. Същото е разпоредено и за лекари и сестри от други отделения, обслужвали заболялата жена. 

Да се извърши основно почистване и дезинфекция на Вътрешно отделение на МБАЛ „Д-р Т. Венкова“ Габрово и се спазва строг противоепидемичен режим в отделението, включващ трикратна текуща дезинфекция, редовно проветряване и използване на лични предпазни средства от медицинския персонал, пише още в заповедта на д-р Николай Пенчоков - директор на здравната инспекция в Габрово. 

 

 

 

 

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!