Търсене

Класна стая под вековни дървета и какво още видяха в Норвегия от сдружение "Деветашко плато"

Севлиево онлайн
Класна стая под вековни дървета и какво още видяха в Норвегия от сдружение

На минути от града под вековни дървета, е обособено място, където децата могат да учат и играят, снимка: фейсбук

"След 10 минути ходене от центъра на Skien (в Норвегия, б.р.) се озовахме насред приказно красива вековна гора. Въпреки ранния час, там вече работеше група доброволци, които помагат за създаването и поддръжката на тази необикновена класна стая, амфитеатър, вигвам – селище и спортна площадка – всичко в едно и на открито. За да могат местните деца и младежи да прекарват възможно най-много приятни и смислени часове сред природата" - това разказва Ива Таралежкова, председател на неправителствената организация сдружение "Деветашко плато" в пост във фейсбук.
 
От снимките към поста се вижда, че мястото е пригодено за удобен престой, а това, че е на минути пеша от града, го прави още по-примамливо.
 
Изображение - 10913Вигвами правят престоя на децата атрактивен, снимка: фейсбук  
 
Необикновената класна стая е едно от нещата, които групата на "Деветашко плато" видя в Норвегия. В нея освен членове на сдружението, са включени двама кметове - на Севлиево и Летница. Двете общини, заедно с Ловеч, са партньори на сдружение "Деветашко плато" от неговото основаване.
 
Програмата на посещението включва срещи с общини, доброволчески центрове, турстически обединения, инициативи и атракции. Домакини на българската група са партньорите на сдружение "Деветашко плато" от Friluftsrodenes Landsforbund, а визитата е тридневна и приключи в началото на тази седмица. Целта е от българска страна да почерпят опит от норвежците, който би могъл да провокира въображението и инициативността тук, в България.
 
Пътуването се осъществява в рамките на проект „Активни граждан в селата“ с финансовата подкрепа, предоставена от Исландия, Лихтенщайн и Норегия по линия на ФМ на Европейското икономическо пространство. Основната цел е повишаване на гражданската активност и обществената осведоменост и привличане на широк кръг граждани и доброволци в процеса на развитие и оживяване на 13 български села и 4 общини. 
 
Сдружение "Деветашко плато" е неправителствена организация. Създадена е през 2008 г. с цел да работи за оживяването, развитието и популяризирането на населените места от Деветашкото плато. Организацията обединява жителите на Агатово, Брестово, Горско Сливово, Деветаки, Крамолин, Крушуна, Къкрина, Кърпачево, Тепава и Чавдарци. Целта е опазване и развиване на регионите, повишаване уменията на местните хора за управление на природните дадености и превръщане на платото в атрактивно място за туризъм, отдих и обучение.
Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!
Избори за Народно събрание 2 октомври 2022