Търсене

Колко проби за Covid 19 са изпратени за изследване от Севлиево?

Колко проби за Covid 19 са изпратени за изследване от Севлиево?

Снимка на Olga Lionart от Pixabay

от Емилия Димитрова

Колко пациенти със съмнения за коронавирусна инфекция за изследвани в Севлиево? Оказа се, че на този въпрос има два отговора. 

Странното разминаване е с един източник - официалния сайт на Община Севлиево. 

На 27 март т.г. там е публикувана информация за среща между общинското ръководство и представителите на здравни заведения в града. Във въпросния текст пише, че в МБАЛ "Д-р Стойчо Христов" към тази дата са взети шест проби на пациенти със заболявания на долните дихателни пътища, доказани с рентгенов образ. Подчертава се, че всичките шест проби са отрицателни (виж маркираната част в текста по-долу, б.ред.).

Изображение - 3148

Текстът, публикуван на 27 март, от който става ясно, че са изследвани 6 пациенти, пробите им са отрицателни, скрийншот: "Севлиево онлайн"

Тази сутрин на страницата на Общината е публикувана информация, която отново съобщава, че в Севлиево няма установени случаи на коронавирус, взети са три проби на пациенти от Инфекциозно отделение, и трите са отрицателни. 

Изображение - 3149

Информацията от 6 април 2020 г., която съобщава за трима изследвани пациенти, скрийншот: "Севлиево онлайн"

Информацията от днес се припокрива с публикуваното в петък миналата седмица в профила на МБАЛ "Д-р Стойчо Христов" в социалната мрежа фейсбук. Там се уточнява, че тримата изследвани са мъж на 60 г. и две жени. 

Изображение - 3150

Мъж и две жени, пациенти на Инфекциозно отделение, са изследвани до момента, съобщават от болницата, екранна снимка: "Севлиево онлайн"

Всичко е прекрасно, но е очевидно разминаване в броя изследвани пациенти. 

Към учудването "Севлиево онлайн" добавя отговор от прокуратурата, изпратен по сигнал от медията, след като в средата на март бяхме уведомени, че в болницата е в сила устна заповед на главната медицинска сестра проби да не се правят. Според наши източници болничната управа е имала опасения, че при положителен случай, заведението ще бъде поставено под карантина, а това щяло да отдръпне пациентите. Днес този страх, дори да го е имало, не е актуален, тъй като лечебното заведение е в списъка на здравното министерство с болници, в които ще се лекуват леки, средни и тежки случаи на Covid 19.  

В деня, в който бе изпратен сигнала, от прокуратурата са възложили проверка, става ясно от получения два дни по-късно отговор. Резултатът от нея сочи, че на пациент в Инфекциозно отделение (около 50-годишен), са взети и изпратени за изследване две проби за Covid-19. В същия отговор се уточнява, че лекарка във Вътрешно отделение, която на 11 март се завърна от Испания, а на 13 март даде две последователни дежурства, на 17 март също е била изследвана за коронавирус. И нейните проби са отрицателни. Само че лекарката не е била пациент на Инфекциозно отделение. А като се напасне този отговор към справката от болницата, сметката не излиза. 

Затова е важно да бъде уточнено - вземат ли се проби на пациенти със съмнение за коронавирусна инфекция, колко точно са взетите проби до момента - три, шест или девет, и на пациенти от кои отделения.

Информацията е дължима на гражданите не само за тяхната увереност, че нещата в Севлиево са под контрол, но и с оглед на молбата от управителя на болницата към граждани и фирми да подпомогнат финансово лечебното заведение. 

 

   

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!
Избори за членове на Европейски парламент и за Народно събрание на 9 юни 2024 г.