Търсене

Корнелия Нинова няма да подава оставка, заради изпадането на БСП като пета политическа сила

Емилия Димитрова
Корнелия Нинова няма да подава оставка, заради изпадането на БСП като пета политическа сила

Нинова и екипа й дадоха пресконференция след окончателното обявяване на изборните резултати, снимка: БСП

Очаквахме по-висок резултат. Резултатът ни не е добър, но не драматизираме. Взимаме си поуки, предстои да вземем решение какво да променим. Успяхме приблизително да запазим предишния си резултат, въпреки всичко. Това е позитивното, каза пред журналисти лидерът на социалистите Корнелия Нинова. 

На Национален съвет в събота БСП ще обсъди резултатите от изборите и ще вземе решение как да продължи. БСП няма да подкрепи правителство с мандат на ГЕРБ и няма да влиза в никакви съюзи, коалиции и др. "За нас това е принципна позиция", обяви Нинова и каза, че продължава битката за промяна на модела ГЕРБ. 

Националният съвет ще вземе и решение дали да се порведе конгрес на БСП. Той се свиква в събота и на него 110-те членове трябва да се произнесат дали моментът за най-висшия партиен форум на Столетницата е назрял.  

"Оставката ми в момента се иска от хора, които през цялата кампания работеха срещу БСП. В интервюта те говореха,че БСП ще падне под бариерата, че няма да минем 4-те процента, че ще бъдем последна партия и загиваме. Какви са резултатите - същите като на миналите избори - 10%", каза Нинова с леко агресивен тон. На въпрос от залата дали конгрес на БСП, ако такъв бъде свикан, би решил той да й поиска оставката, Нинова каза, че не мисли да занимава българското общество с тълкуване на партийния устав.  

Що се отнася до евентуално съставяне на експертен кабинет и дали БСП би го подкрепила, Корнелия Нинова каза: "това е опит за скриване на политическата отговорност зад уж експертни личности. Ние сме за това да се носи политическа отговорност от политическите партии, особено като сегашния кризисен и труден момент. Не приемаме експерти да понесат тази отговорност, а политиците да се скрием и да изчакаме да мине трудното време, да си измием ръцете с тях, че не са били успешни и да очакваме да се върнем отново на сцената. Това не е държавническо".

На изборите вчера БСП слезе на пето място и бе изпреварена от "Възраждане".  В област Габрово партията остана на четвърта позиция, отново след "Възраждане", а резултатът й е с 66 гласа повече от вота през ноември. Това не оправда очакванията, че "Възраждане" ще вземат от гласовете на социалистите, въпреки неофициалните коментари, че немалка част от членовете и симпатизантите на Левицата са обявили нагласата си да подкрепят партията на Костадин Костадинов заради русофилските и антиевропейски послания по време на кампанията.  

 

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!
Избори за членове на Европейски парламент и за Народно събрание на 9 юни 2024 г.