Търсене

Ковид сертификатът за преболедували се удължава от 6 на 12 месеца

Ковид сертификатът за преболедували се удължава от 6 на 12 месец

Министър Стойчо Кацаров (в средата) даде днес брифинг по повод последните мерки срещу Ковид-19

Предстои валидността на сертификатите за преболедуване на COVID-19 да бъде удължена от 6 на 12 месеца. Тези сертификати ще могат да се ползват на територията на страната за нуждите на държавния здравен контрол.

Сертификат за преболедували ще могат да получат всички преболедували коронавирусната инфекция, като това трябва да е установено с PCR или с антигенен тест, съобщи министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров на брифинг в министерството.

Сертификатите за преболедували - от понеделник

От „Информационно обслужване“ са уверили, че най-късно в понеделник, 25 октомври, ще могат да се издават сертификати за преболедували, установени с антигенен тест. Право да получат документа ще имат всички, диагностицирани с антигенен тест след 1 декември 2020 г., когато официално за България антигенният тест е приравнен на PCR теста. 

Позицията на експертите

Това решение стъпва на становищата на експертните съвети по инфекциозни болести, епидемиология и клинична имунология, уточняват от министерството на здравеопазването, където е постъпила позицията на Експертния съвет по инфекциозни болести с главен координатор проф. Червенякова. Според разпространена днес информация членовете на съвета единодушно са подкрепили удължаването валидността на сертификата.

Постъпило е становище и от Експертния съвет по епидемиология с главен координатор проф. Стоилова. И в него се изказва съгласие, че трябва да бъде удължена валидността на сертификата за преболедували. До края на деня се очаква и позицията на Експертния съвет по клинична имунология. 

Първата доза се признава временно за сертификат

Всичко това предстои да бъде облечено в заповед на здравния министър. Очаква се в нея да бъде отразено и признаването на поставена първа доза от двудозовите ваксини за сертификат за ваксинация с валидност един месец, който да важи на територията на страната до поставянето на втората доза от съответната ваксина.

Във връзка с постъпили предложения от бизнеса и браншови организации относно въвеждането на зеления сертификат, Министерството на здравеопазването е взело решение до понеделник, 25 октомври, да се даде гратисен период, по време на който при установени нарушения да се издават само предписания, без да се налагат глоби. 

И чиновниците със сертификат

За да бъдат подпомогнати обектите, чиито служители трябва да отговарят на изискванията за зелен сертификат, регионалните здравни инспекции ще предоставят на управителите им безплатни антигенни тестове. Не е изключено зелен сертификат да се изисква занапред и от служителите в общинската и държавна администрации, но най-вероятно то ще е само за онези, които обслужват директно граждани. 

Безплатни тестове ще бъдат предоставени на всички лаборатории, като регионалните здравни инспекции ще сключват договори с тях, а в договорите ще е фиксирана пределна цена за пробовземане.

Сертификат или пълно затваряне

„Вече сме в критична фаза по отношение осигуряването на легла и това е една от причините да наложим тези мерки. Алтернативата е пълен локдаун. Правим всичко възможно, за да не допуснем затваряне на държавата, както при предишни вълни. Успехът на това начинание зависи от всички нас като граждани. При първа възможност временните мерки ще бъдат премахнати“, категоричен е министър Кацаров.

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!