Търсене

Министерски съвет изпраща в Трявна екип, който да огледа щетите и проследи разходването на средства за възстановаването на града

Емилия Димитрова
Министерски съвет изпраща в Трявна екип, който да огледа щетите и проследи разходването на средства за възстановаването на града

Министър председателят посети наводнени къщи в Трявна, снимка: Община Трявна

Министър-председателят Кирил Петков се ангажира да изпрати експерти от Междуведомствената група за инспекция след голямото наводнение в Трявна на 12 юни. Това стана ясно по време на визитата му в града на 14 юни.  Заедно с кмета на Община Трявна Силвия Кръстева той извърши оглед на най-засегнатите имоти и участъци, вследствие на проливния дъжд в неделя.

“Първо искам да поздравя хората, че са се справили с най-тежката част от ситуацията сами и с помощта на общината, и на областния управител, но тук се вижда систематичен проблем. Първото нещо, което ще направя е да изпратя мой съветник – инж. Барзов, който е съветник към Министерски съвет в темата бедствия и аварии, за да сме сигурни, че най-целево използваме обществените средства, но и едновременно с това не се забавят с месеци, така че това ще ми е първата реакция. Ще бъде изпратен още тази седмица да огледа заедно с кмета и областния управител в детайли доклада, след това ще се приоритизират най-належащите от по-малко належащите неща и ще видим веднага през комисията за бедствия и аварии как ще могат да се възстановят част от щетите”, заяви в Трявна министър-председателят, цитиран от пресцентъра на Община Трявна.

Изображение - 10892Трявна не може да се справи без финансова помощ от държавата, подчерта кметът на града, снимка: Община Трявна  

В присъствието на народния представител от Габрово Богомил Петков, областния управител Ралица Манолова и заместникът й Ивелин Стоянов, директора на Областно пътно управление и началника на РУ Трявна премиерът премина през града и ул. “Украйна” – една от най-компрометираните в Трявна след наводнението, където има десетки наводнени къщи. 

Силвия Кръстева запозна премиера със ситуацията в момента и подчерта, че местната власт категорично разчита на помощ от държавата, тъй като няма средства за разчистване и реконструкция на деретата в града. Кметът на Трявна постави и належащия въпрос за изграждане на пречиствателна станция за питейна вода в града и нуждата от спешни действия в тази посока.

Изображение - 10893Водната стихия влезе в домовете на хората, снимка: Община Трявна  

“Изключително много са нещата, които тепърва има да се възстановят. Екипите и към момента разчистват затлачени дерета, наноси и пътни участъци, но нанесените щети са доста – към момента имаме над 60 жилищни имота, които са пострадали, инфраструктурата на ремонтирани обекти и на такива, които се ремонтират в момента е разрушена, подпорни стени са пропаднали в много от населените места и трябват средства, за да се възстановят", подчерта Кръстева пред министър-председателя. 

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!
Избори за Народно събрание 2 октомври 2022