Търсене

Министерството на здравеопазването прекрати обществената поръчка за доставка на медицински хеликоптери

Министерството на здравеопазването прекрати обществената поръчка за доставка на медицински хеликоптери

Министерството на здравеопазването прекрати обявената обществена поръчка за купуването на шест медицински хеликоптера. Причина, според съобщение от ведомството до медиите, е предвиденото в документацията задължително изискване хеликоптерите да са на цена равна или по-ниска от заложения от възложителя (министерството, б.р.) максимален финансов ресурс.

Всъщност единственият кандидат да достави машините е предложил по-висока от определената в обявлението за обществена поръчка. В по-нататъшната информация в съобщението се казва, че в Министерството на здравеопазването е сформирана работна група "която да разгледа отново параметрите на поръчката и, в зависимост от потенциалните рискове, в случай на необходимост да предложи и промени в условията на процедурата".

В работната група се предвижда да вземат участие представители на всички институции, ангажирани с процеса и процедурата по придобиване на въздушни превозни средства за реакция при спешни медицински състояния, в това число представители на Държавния авиационен оператор, Специализирания отряд „Въздушно наблюдение“ към Главна дирекция „Гранична полиция“ на МВР, държавно предприятие „Ръководство на въздушното движение“, Главна дирекция „Гражданска въздухоплавателна администрация“ на МТС, се казва в същото съобщение. 

Обществената поръчка за купуването на шест медицински хеликоптера беше обявена през юли т.г. Стойността й е почти 163 млн. лв. с ДДС. Първият хеликоптер трябваше да бъде получен до 1 декември 2023 г., а всичките шест до 30 април 2026 г.

Доставката на медицински хеликоптери е по Националния план за възстановяване и устойчивост на Република България. Прекратяването на процедурата не представлява риск от неспазване на сроковете, заложени по проекта, казват от здравното министерство. 

 

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!
Избори за членове на Европейски парламент и за Народно събрание на 9 юни 2024 г.