Търсене

МРРБ ще провери реставрацията в "Етъра", но не качеството й, а дали е законна

Емилия Димитрова, "За истината"
МРРБ ще провери реставрацията в

Новите сглобки са точно копие на старите, но понеже са лъскави и незасегнати от водата, изглеждат неестествено, казват реставраторите снимка: „За истината“

От Дирекция за национален строителен контрол към Министерството на регионалното развитие (МРРБ) и благоустройството е разпоредена проверка на законността при извършване на дейности по реставрация в Етнографския музей на открито "Етъра" край Габрово. 

Проверката е в отговор на граждански сигнал, според който дейностите по реставрация на съоръженията, задвижвани с водна сила, не се извършват така, както са разписани по проект и отсега са компрометирани откъм здравина и безопасност.

В писмото от регионалното министерство обаче не се коментира качеството на реставрационните дейности, а тяхната законосъобразност. Точно тя трудно би могла да бъде поставена под съмнение при наличието на архитектурен проект, съгласуван и одобрен от Министерството на културата и Община Габрово, избран изпълнител по реда на публична процедура и екип от професионални реставратори, които наблюдават процеса.

Прехвърлена отговорност

Проверката е разпоредена на Главна дирекция „Национален строителен контрол“ – Габрово (ГДНСК) и трябва да започне до 22 ноември т.г. Ако тя установи нарушения или нередности, които не са от компетенцията на ГДНСК, за нея трябва да бъде изготвен констативен протокол, който да бъде препратен на кмета на Габрово. Протоколът трябва да е придружен от указания и срокове за предприемане на последващи действия, се казва в писмото от МРРБ до ГДНСК. Кметът на Габрово от своя страна трябва да уведоми гражданите, подали сигнала за действията, които са предприети по елиминиране на евентуалните нередности около реставрацията в „Етъра“, пише в писмото от регионалното министерство.

До възлагането на проверка за реда, по който се извършва реставрация на водните съоръжения в музея на открито се стигна, след като граждани, представляващи публичната фейсбук група „Граждански контрол за Габрово“ изпратиха сигнали до две министерства – на регионалното развитие и на културата. В тези сигнали гражданите пишат, че ремонтите по водните съоръжения в „Етъра“ не се правят както са разписани в архитектурния проект, не се използват оригинални материали, а такива, които могат да се купят в строителни хипермаркети, не се спазва оригиналният вид на сглобките, а заради видими пукнатини в дървения материал съоръженията, които се ремонтират, не са безопасни.

Още за възложената проверка, какво ще се проверява, кой ще проверява и дали това е проверката, която би успокоила страстите около ремонта в "Етъра", може да прочетете оттук

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!
Избори за кмет на община, общински съветници и кметове на кметства на 29 октомври 2023 г.