Търсене

На „Зимна седянка” фолклорно с обичаи, традиции и народни хора

Десислава Димитрова - секретар на НЧ "Развитие-1870"
На „Зимна седянка” фолклорно с обичаи, традиции и народни хора

Снимка: Минчо Тодоров

    Изображение - 11667   
 

На „Зимна седянка” оживяха характерните за сезона празници, обичаи и традиционна обредност. Проявата се реализира по проект LT2022-308 „Събудители – отново заедно” на Народно читалище „Развитие-1870” – Севлиево, по „Програма за възстановяване и развитие на организации в областта на любителското творчество” на Национален фонд „Култура”. Събитието се проведе на 26 януари в творческото пространство на Фолклорен ансамбъл „Развитие” в Дом на културата „Мара Белчева”.

Изображение - 11658Снимка: Минчо Тодоров  

Зимните празници, традиционната обредност и характерните обичаи представиха хореографите Весела Йорданова и Йордан Йорданов, с участието на танцьори и музиканти от фолклорен ансамбъл „Развитие” и Курса за овладяване на български народни хора при НЧ „Развитие-1870”. Присъстващите се запознаха с огромното многообразие от празници, обичаи и обреди в българския зимен календар и богатството на нашата народна култура, съчетаваща древни традиции и вярвания. Разказът с фолклорна обредност представи дните от Игнажден, през Бъдни вечер, Коледа, Сурва, Силивистри, Богоявление, Ивановден до Бабинден. И като на седянка виха се кръшни български хора край богатата с традиционни ястия трапеза и вдигаха наздравици за здраве.

Изображение - 11653Снимка: Минчо Тодоров  

Изображение - 11655Снимка: Минчо Тодоров  

Изображение - 11654Снимка: Минчо Тодоров  

Изображение - 11657Снимка: Минчо Тодоров  

Проектът е реализиран с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура” по програма „Програма за възстановяване и развитие на организации в областта любителското творчество”

 

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!