Търсене

Над 250 танцьори ще вземат участие в националния събор "Северняшки гайтани"

Фолклорната фиеста започва на 14 октомври, в 14:00 ч., в спортна зала „Дан Колов”
Над 250 танцьори ще вземат участие в националния събор

Снимка: НЧ "Развитие-1870", архив 2022 г.

Над 250 танцьори от различни краища на страната ще вземат участие в тазгодишното издание на националния събор на групи за народни хора „Северняшки гайтани”.

В събора тази година ще участват: клуб за народни хора и танци „Баждарки” при сдружение „Общество за фолклор” - Габрово, с ръководител Стефан Маринов; школа за народни танци „Севдице“ - София, с ръководител Лора Яворова; група за традиционни хора „Жар” при НЧ „Жар-2002” - Казанлък, с ръководители Петър Белчев, Дора Петкова, Мартин Петров, Деана Петкова-Топалова; танцов клуб „Веселие” от Чепеларе, с ръководители Валентина Бозова и Милен Хаджиматев; състав за изворен фолклор „Тотка Шандуркова” при НЧ „Габрово-2002“, с ръководител Стефан Маринов; танцов състав при НЧ „Просвета-1929”- с. Мало Конаре, Пазарджишко, с ръководител Гергана Ламбрева; клуб „Гайтани” към „Фолклорен танцов ансамбъл „Гайтани”” - Шумен, с ръководител Роза Чанова; клуб „Хороводна танцувалня” - Пазарджик, с ръководител Георги Ламбрев; курс за български народни хора „Развитие” при НЧ „Развитие-1870” – Севлиево, с ръководители Весела Йорданова и Йордан Йорданов.

Съгласно регламента на събора всеки от съставите трябва да изиграе в първия кръг по едно северняшко хоро и едно характерно хоро от своя край. Във втория кръг групите представят хореографска разработка на характерно хоро. Накрая домакините ще покажат едно характерно хоро от севлиевския регион, което ще подарят на гостите-участници.

След награждаването и закриването на събора всички ще се отправят към площад „Свобода” за станалото вече традиционно празнично хоро по тиквено време, на което се хващат гостите на севлиевските празници и участниците в събора. Очаква се то да се извие около 16:30 ч.

Изображение - 12706 Това е единайстото издание на събора, който се организира от Община Севлиево, Народно читалище „Развитие-1870” и ръководителите на фолклорен ансамбъл „Развитие” Весела Йорданова и Йордан Йорданов.

 

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!
Избори за кмет на община, общински съветници и кметове на кметства на 29 октомври 2023 г.