Търсене

Не, детската градина в с. Ряховците няма да се закрива, но напрежението между директор и родители е очевидно

Община Севлиево започна проверка и изиска обяснения от Силвия Попова
Емилия Димитрова
Не, детската градина в с. Ряховците няма да се закрива, но напрежението между директор и родители е очевидно

Напрежение сред родители на деца, които посещават детската градина в с. Ряховците стана повод за жалба до институции и медии. До конфликта се стигна след заповед на директора на Детска градина "Мечо Пух" Силвия Попова, с която се разпределят учителите по филиалите на градината (осем филиала в осем села, б.р.) за предстоящата учебна година.

Заповедта е от 5 септември т.г. и съгласно нея учителките Татяна Середа и Деница Кръстева се местят от с. Ряховците във филиалите в с. Градница и с. Крамолин. Това обаче не се харесва на родители, които искат двете учителки да останат в с. Ряховците. Ако това не се случи, казват, че ще обжалват заповедта по съдебен ред.

Не, това не е начало на закриване на градината

Междувременно в една от фейсбук групите на село Ряховците се разпространяват внушения за готвено закриване на заведението. Това няма как да е истина, тъй като закриването на детско или учебно заведение става само с решение на Общинския съвет, а такова към момента нито е обсъждано, нито е внасяно за обсъждане. То не е и реалистично предвид предстоящите местни избори и структурирането на нова местна власт. Разбираемо е също, че сегашната местна власт няма да се ангажира точно в навечерието на вота със закриване на детска градина.

От Регионалното управление на образованието в Габрово отказаха да коментират казуса. Обясниха, че става дума за отношения между работодател и подчинен, каквито са директорката и детските учителки и заявиха, че подобни трудовоправни отношения не са в техните правомощия. 

От Община Севлиево, която е работодател на директорката, казаха за "Севлиево онлайн", че е започнала проверка в детското заведение и са изискани писмени обляснения от директорката.   

Директорката Силвия Попова до момента не е открита за коментар, тъй като не вдига мобилния си телефон.

А родителите насрочват утре, 13 септември, родителска среща, на която канят директорката, кмета на община Севлиево и служители с ресор "образование" в общинската администрация. Поканата е изпратена и до местни медии, сред които "Севлиево онлайн". 

Жалбата на родителите е адресирана още до Министерството на образованието и науката (МОН) и две от националните телевизии. Дали от МОН ще вземат отношение и какво ще е то, предстои да стане ясно.  

Нова заповед, но напрежението остава

Междувременно по казуса има развитие. С нова заповед от днес, 12 септември, Татяна Середа, едната от двете учителки в с. Ряховците, която първоначално бе преместена в с. Градница, е командирована във филиала на детската градина в Градница за срок от един месец. Това означава, че преместването й в другото село е временно, но по всичко личи, че това няма да тушира родителското напрежение. Насрочената за утре вечер родителска среща ще се проведе, потвърдиха родители пред "Севлиево онлайн".

Оптимизиране на разходи, но с нови назначения

Родителите смятат, че смяната на учителки ще стресира излишно децата им. Пишат, че "заповедта е издадена във връзка с оптимизиране на разходите за издръжка и повишаване качеството на работа с деца от предучилищна възраст", но се съмняват в мотивите на директорката, тъй като с преместването на двете учителки се назначават две нови. Според родителите това няма да намали разходите за издръжка, а е плод на лични мотиви. Пишат, че "въпросната промяна цели единствено да бъде разрушен екипа на госпожа Середа и госпожа Кръстева, които са изключително високи професионалисти, децата ги обичат и се ползват с висок авторитет сред жителите на с. Ряховците".   

Родителите казват, че "това не е единственият акт на неправомерни действия от страна на директора на детска градина "Мечо Пух"". Казват, че "с нейна заповед и по нейна лична преценка "е затворила детската градина с неясни административни мотиви", а в последствие тази заповед е отменена заради обществено недоволство.

Обвиняват я, че е въвела термин "минимален брой деца 50%, като по този начин се самоовласти с правомощия да отваря и затваря градината по нейна преценка за определен от нея срок, изземвайки така правомощията на кмета". Посочват като пример лятото на 2023 г., когато имало заявено посещение във филиала в с. Ряховците от родители на 18 деца, но филиалът бил затворен.

Родителите казват, че в заповедта на директора има пороци и като такива сочат преместването на двете учителки в други филиали. Това обаче не може да се третира като порок, тъй като законът за предучилищното и училищното образование дава право на директора да определя броя групи, броя деца и разпределението на персонала, като "в изпълнение на своите парвомощия издава заповед" за това.

Нецелесъобразно не е незаконно, но когато става въпрос за деца е важно

Всъщност родителите говорят за нецелесъобразност, а не за незаконосъобразност, тъй като със сигурност са забелязали, че директорската заповед не е противозаконна. Отделен въпрос е дали това, което пише в нея се харесва на всички, както и дали целите й ще бъдат постигнати - оптимизиране на разходите и по-високо качество на работа.   

Няма съмнение, че когато става въпрос за деца, всички сме по-чувствителни. На всички се иска децата да се чувстват безгрижни и обгрижени, а когато прекарват деня си в детската градина, обгрижването е поверено на учителките. Затова е важно родителите да имат пълно доверие в онези, които са целодневно с децата им. Важно е, разбира се, и децата да се чувстват добре с учителките си.

Дали в случая със с. Ряховците се налага преместване на учители от едно село в друго и кое точно го изисква, вероятно проверката, започната от Община Севлиево, ще установи. Дано публичното изнасяне на този случай доведе до правилните решения за всички страни, а ако те са свързани с компромиси в името на децата, със сигурност си струва. Но не ако решенията са в името на нечие его, без значение дали е на директор, родител или учител.   

 

 

 

Коментари (1)
Подредба: Сортирай
  • 1 Аватар - Иван Георгиев
    Иван Георгиев

    Като толкова е загрижена г- жа Середа за децата защо тогава си взе три месеца платена отпуска и отиде да работи в частната си занималня "Благуни". Самата тя не предизвиква стерс на децата като трябваше да я заместват нейните колеги.

Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!
Избори за членове на Европейски парламент и за Народно събрание на 9 юни 2024 г.