Търсене

Николай Панайотов реставрира собствения си стенопис във фоайето на читалище „Развитие-1870”

Севлиево онлайн
Николай Панайотов реставрира собствения си стенопис във фоайето на читалище „Развитие-1870”

Стенописите в читалище "Развитие" са едни от първите, създадени от Николай Панайотов, снимка: НЧ "Развитие-1870"

Световноизвестният български художник Николай Панайотов, който живее и работи от 30 години във Франция, реставрира соствения си стенопис във фоайето на Народно читалище „Развитие-1870”.

Стенописът е един от първите, които Панайотов прави в Севлиево. По-късно негово дело са мозайките в Дома на културата „Мара Белчева” и стенописите на Общинската болница в Севлиево.

Николай Панайотов e роден през 1956 г. в София. Завършва стенопис в Художествената академия, а по-късно преподава същата специалност. След това се установява в Париж, където френското министерство на културата му предоставя ателие. Прави поредица изложби в галерии в Париж, Белгия и Люксембург, Германия, САЩ, Националната галерия и Галерията за чуждестранно изкуство в София.

Изображение - 11123Творческият процес по реставрацията, снимка: НЧ "Развитие-1870"  

През 2008 г. Панайотов създаде Център за модерно изкуство, наречен „Бялото училище”, в севлиевското село Стоките. Той запази старото училище почти напълно във вида, в който го завари, когато стана негов собственик. Направени бяха само козметични промени, които имаха за цел освен да запазят автентичността на школската сграда, да внесат необходимата атмосфера за изкуство. Така изоставеното школо се превърна в галерия на съвременното изкуство, в която има творби и на съпругата на Панайотов Лариса, която също е художник. Там, в "Бялото училище", освен най-новите творби на двамата, посетителите могат да се докоснат до процеса на създаването им, тъй като творческото пространство не е отделено от погледа на гостите.

Панайотов и семейството му от години прекарват летата в с. Стоките и живеят в "Бялото училище". По време на тазгодишния им престой, художникът се отзова на молбата на председателя на читалището Данаил Лалев да реставрира стенописа в сградата.

„Огромно благодаря за отзивчивостта на Николай Панайотов. Стенописът, който посреща стотици граждани и гости в читалище „Развитие”, нашия храм на култура и духовност в Севлиево, е признат шедьовър на изкуството. Радваме се, че авторът му отново беше при нас и отлично свърши работата по реставрацията.”, изрази задоволство и признателност към художника Данаил Лалев.

Изображение - 11124Посвещението на Панайотов в летописната книга на Читалището  

Ето какво написа Николай Панайотов в читалищната летописна книга: „С вълнение се завръщам в читалище „Развитие”, където има една от първите ми стенописни творби, благодарение на предаността, високия културен дух на прекрасните хора от моя край – Севлиево, село Душево и село Сенник”, пожелавайки читалището да продължи да бъде духовният център на град Севлиево".

 

 

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!
Избори за членове на Европейски парламент и за Народно събрание на 9 юни 2024 г.