Търсене

Носителят на фотографския Икар Петър Абаджиев е специалният гост на Фотографски срещи Севлиево 2023

Десислава Димитрова
Носителят на фотографския Икар Петър Абаджиев е специалният гост на Фотографски срещи Севлиево 2023

Носителят на фотографския Икар доц. Петър Абаджиев е специалният гост на Фотографски срещи Севлиево 2023 – „Истории в кадър...”.

На 14 октомври, от 17:00 ч., Народно читалище „Развитие-1870” поема домакинството на изложба с избрани фотографии на знаменития фотограф и почетен член на Асоциацията на професионалните фотографи. Той ще представи и албума със специално селектирани авторски снимки „Животът” - колекционерско издание с изящна изработка, формат 28 х 28 см, твърди корици и пълноцветен печат в обем от 180 страници.

Доц. Петър Абаджиев е завършил химия в СУ „Климент Охридски”. Специализира репродукционна и обща фотография във Виена, работи активно в областта на художествената фотография. Бил е ръководител на класове по художествена и приложна фотография в НАТФИЗ, преподавал е в Нов български университет и Факултета по журналистика.

Петър Абаджиев има над 40 авторски изложби в София, Каварна, Ловеч, Варна, Силистра, Пловдив, Търново, Благоевград, Варна, Русе, Добрич, Бургас, както и в Берлин, Виена, Варшава, Катовице, Рига. В годините 1975-2016 участвува в над 50 общи изложби в България и чужбина – Япония, Франция, Финландия, Бразилия, Германия, Русия, Унгария, Полша, Литва, Югославия, Гърция, Англия, Италия, Испания, откъдето има редица награди.

През 2008 г. доц. Петър Абаджиев е удостоен със златната статуетка на Фотографската академия за цялостно творчество, през 2016-а получава плакета на организацията. Изработил е илюстрациите и оформлението на каталози и рекламни материали на редица водещи български и чуждестранни фирми. Има над 350 публикации в български издания, както и в специализирани издания в Германия, Полша, Гърция, Унгария, изнасял е доклади на международни симпозиуми. Член е на редколегиите на списание „Българско фото” и е участвал в създаването на списанията „Фотооко”, Digital Photo-Video Magazine и „Фотомания“. Носител е на почетния знак на София.

Изложбата „От архива на НСФА – Избрано от ф.х. доц. Петър Абаджиев” среща с носителя на фотографския Икар и представя авторската книга „Животът”.

Програмата на Фотографски срещи Севлиево 2023 – „Истории в кадър...” – може да бъде видяна тук

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!