Търсене

Няма пари за почистване на речните корита, но има задължение

Няма пари за почистване на речните корита, но има задължение

Снимка: Областна администрация Габрово

Областните администрации имат задължението да поддържат речните корита, но финансиране за тази дейност няма. Това стана ясно по време на Областният съвет за намаляване на риска от бедствия.

За областния управител на Габрово Ралица Манолова това, че областните администрации нямат широки възможности за получаване на външно финансиране е пропуск. "Недопустимо е стратегически документи, свързани с регионално развитие или в конкретния пример с намаляване риска от бедствия, да не са обезпечени финансово", коментира тя. „Това е заварено положение, по което през тези шест месеца се работи активно за промяна. Преглежда се нормативната рамка и се надявам да има волята да има реална промяна в тази посока“ – подчерта Манолова.

Липсата на финансиране бе обект на критика и от представителите на Общините. „Вместо да почистваме в урбанизираната територия, където е нашия ангажимент, ние трябва да приоритизираме и да насочим усилия там, където е по-рисково, а именно извън урбанизираната територия. Това обаче е държавна собственост, ангажимент е на областния управител, а финансиране за това няма“ – заяви представител от общинска администрация.

Областният управител е категорична, че трябва да се търси устойчиво и качествено решение на този проблем, който е в цялата страна. „Има визия как да се случи на национално ниво, разработва се конкретен модел.“ заяви Манолова.

На заседанието бяха приети Областен план за намаляване риска от бедствия и Годишен план за изпълнение на Областна програма за намаляване на риска от бедствия. Целта на тези планове и програми е систематизиране на подхода за намаляване на съществуващите рискове и недопускане възникване на нови, но и повишаване готовността и способностите за реагиране и бързото възстановяване след бедствия, при спазване на принципа „да изградим отново, но по-добре“.

 

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!
Избори за Народно събрание 2 октомври 2022