Търсене

Община Троян е първата и единствена засега у нас регистриран земеделски производител

Емилия Димитрова
Община Троян е първата и единствена засега у нас регистриран земеделски производител

Община Троян е първата българска община, регистриран земеделски производител, снимка: фейсбук

На 16 август 2023 г. Община Троян получи регистрация като земеделски производител и стана първата, засега единствена българска община с подобна регистрация. "Сигурно сме и единствените, които не го правят заради субсидии, а за да произвеждаме екологични продукти, с които да храним децата от детските градини и млечната кухня", написа в профила си във фейсбук кметът на общината Донка Михайлова. 

Всичко започнало през 2013 г., когато върху общинска земя от 3 дка от Община Троян засадили сливови дървета.

Когато започнали да раждат, дори скептиците на идеята за собствено производство вече не били толкова убедени, че се прахосват усилия. През 2019 г. върху нови 3 дка е засадена ябълковата градина. И тя вече дава плодове, които директно отиват в детските градини, а за най-малките от млечната кухня, от ябълките приготвят пюрета и десерти.

Миналата година от ябълковата градина са набрали почти два тона ябълки. От сливовата пък произвели 341 кг мармалад – без захар и изкуствени консерванти, затворен и стерилизиран в буркани, изпитан в лаборатория и със сертификат за качество.

Имат си и общински пчелин с пет пчелни семейства, който им донесъл 50 кг пчелен мед, също изследван за качество в лаборатория и снабден с всички сертификати, които доказват чистотата на продукта.

Биоземеделското стопанство на Община Троян разполага още с три оранжерии, които наречат общински оранжериен комплекс, разположен на площ от около два декара дка, който включва три оранжерии тип „Тунелна“, всяка от тях с покрита площ от 200 кв.м и поливна инсталация. В този комплекс без пръскане и торене през последните две години са отгледани близо три хиляди салати, още толкова връзки зелен лук, 3.5 тона краставици, почти два тона домат, малко над един тон пипер, 250 кг картофи. Експериментално засадили тиквички и обрали 50 кг. Сами си произвеждат и подправките за ястията, които готвят на децата.

Всичко това Община Троян прави с една цел - да храни със собствено био производство децата от млечната кухня и детските градини в общината.

А резултатите вече са видими. Според анализ на РЗИ в последните години затлъстяването на децата от общината рязко се снижава. Данните сочат, че в Троян има три пъти по-нисък брой затлъстели ученици в сравнение с децата в областта, а относителният дял на заболелите от захарен диабет деца е три пъти по нисък от този в област Ловеч. Показателите за ръст и тегло на учениците в общината също са по-добри от тези в съседни общини. "Това дава смисъл на всичко“, казва кметът Донка Михайлова.

За оранжериите се грижат двама души, назначени от Община Троян. За посадъчния материал всяка година в бюджета на Общината се заделят средства. Залагат се разходи и за машинно обработване и други дейности, необходими за съществуването и развитието на оранжерийния комплекс. Имат и спонсори и през 2023 г. троянска фирма дарява средства за купуване на разсади и издръжка на оранжериите.

Междувременно местна фирма дарява помещение за обслужваща сграда, което Общината оборудва с необходимия инвентар, а в хладилните складове са монтирани термоизолиращи камери и инсталации за съхраняване на плодове и зеленчуци. Така цикълът се затваря - от засаждането, през производството, съхранението на готовата продукция до крайния потребител - децата на община Троян. 

Земеделието на Община Троян се реализира по проекта „BioCanteens“, създаден във Муан-Сарту – град във френския регион Прованс-Алпи-Лазурен бряг, а целта е добрите практики за приготвянето на училищни ястия с местна органична храна, да стигнат до повече градове в Европа. По проекта „BioCanteens“ партньори от Румъния, Гърция, Италия, Франция, Белгия и Португалия обменят опит, идеи и практики, а резултатите са по-малко хранителни отпадъци, по-качествена храна за децата и естествено по-здрави деца и млади хора. "Това дава смисъл на всичко", споделя кметът на Троян в профила си във фейсбук. 

 

 

 

  • TАГОВЕ:
Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!