Търсене
С три гласа "против" и четири "въздържал се"

Общинският съвет реши: ниско застрояване ще има там, където гражданите искат парк

Емилия Димитрова
Общинският съвет реши: ниско застрояване ще има там, където гражданите искат парк

С три гласа "против" и четири "въздържал се" Общинският съвет в Севлиево одобри да бъдат продадени терени в Южния комплекс, които от над година са обект едновременно на обществен и инвеститорски интерес. Одобрена бе и пазарната им оценка, която ще послужи като начална тръжна цена на търга, който Община Севлиево ще обяви за имотите. 

Против гласуваха Христо Гунчев (Местна коалиция ВМРО-Българско национално движение ), Галин Ганчев (Граждани за Севлиево) и Емилиян Маринов (БСП за България). "Въздържал се" бяха Димитър Тонев и Светла Георгиева от "Граждани за Севлиево", Станимир Стойчев от "БСП за България" и Христо Шипкалиев от групата на "Воля". 

Нито един съветник от най-голямата група в Общинския съвет ГЕРБ не взе отношение по внесената точка. От ДПС също замълчаха. 

Как Община Севлиево прави втори опит да продаде общинската земя - четете тук

Паргинга - място за игри и разходки

Съветниците гласуваха да се даде думата на Иван Драганов - инициатора за събиране на подписи с искане на терените, обект на продажба, да се обособи зелен кът с велоалеи, кътове за отдих и места за детска игра. В кратко, но емоционално обръщение, той се обърна към съветниците: "Малко са хората сред вас, които живеят в комплекса, вероятно затова не знаете, че там имаме нужда от зелени площи. Ако идвахте по-често, щяхте да виждате, че децата ни карат колелета на паркинга, на паркинга се разхождат бебешки колички, на паркинга тичат домашни любимци", каза Драганов. Докато говореше той държеше в ръка двете подписки с общо малко под 800 подписа. Първата внесена на 19 март 2021 г. и останала повече от година без отговор, въпреки че е придружена с конкретни искания. (справка в деловодната система на Община Севлиево показва, че документът се обработва, б.ред.). Втората е внесена преди ден и за нея е нормално да няма отговор.

Днес няма пари за парк, утре няма да има земя

Христо Гунчев, един от тримата гласували "против" продаването на общинските терени, обясни вота си с два мотива. Първият, че лично е сложил подписа си в подписката и сам е събирал подписи за нея. Вторият се е оформил след като общински съветник му казал, че Общината няма пари да направи парк там, където хората го искат. "Да не се окаже, че днес Общината няма пари за парк, а след време няма да има земя за паркове", каза той. 

"Сделката, която ни се предлага, поставя повече въпроси, отколкото дава отговори", каза Станимир Стойчев. Според него липсват гаранции за защита на обществения интерес, както и аргументи в посока отхвърляне на исканията на гражданите за благоустройствени решения. Не е есно и какво планира Община Севлиево за комплекса от гледна точка на бъдещи инвестиции в инфраструктура.

На това му изказване реагира кметът Иван Иванов, според когото Общината работи изключително активно за благоустрояването на Южния комплекс, където в момента имало шест действащи детски площадки, а до края на годината в комплекса ще се инвестират 600 хил. лв. и това е заложено с бюджета за 2022 г. "Не може съветниците да не знаят какво се предвижда, след като те са гласували бюджета преди три месеца", подчерта Иванов. 

Тодор Ганчев единствен се изказа в подкрепа на продажбата. "Там ще има и парк. Между двете парчета има свободно място, което може евентуално да се предвиди за парк", каза той и допълни: "За мен всичко там е предвидено така както трябва да бъде" (цитирането е буквално, без редакция, б.р.). Ганчев подчерта, че не се е интересувал кой ще купи парцелите, но "явно ще ги купят хора, които имат пари". Вероятно в тази връзка кметът Иванов каза, че до момента има шест инвеститорски интереса към общинската земя. 

"Как ще гласуваме срещу всички тези хора", попита Светла Георгиева, визирайки гражданите, подписалите се против застрояването на терените. Думите й подкрепи и Димитър Тонев, който подчерта, че е важно да се чуе какво имат предвид гражданите с искането си, подкрепено от стотици живеещи в квартала.

Така в общи линии премина обсъждането на внесеното от кмета предложение общинската земя, разделена преди три месеца на три отделни парцела, да бъде обявена за продажба чрез наддаване. 

Предстои Община Севлиево да насрочи търг за продажба на два от трите парцела.  

 

 

 

 

 

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!
Избори за Народно събрание 2 октомври 2022