Търсене

Окончателно: минималната работна заплата става 710 лв. от 1 април 2022 г.

Окончателно: минималната работна заплата става 710 лв.  от 1 април 2022 г.

Снимка на klimkin от Pixabay

Минималната работна заплата ще стане 710 лв. от 1 април 2022 г., реши правителството. Размерът й ще се повиши с 9,2% спрямо сегашната й стойност. При определянето на новия й размер са отчетени реалните параметри на макроикономическата среда и възможностите на държавния бюджет, се казва в прессъобщение, разпространено днес от правителствения пресцентър. 

От 1 април 2022 г. минималната работна часова заплата ще бъде 4,29 лв.

Как увеличението на минималната заплата у нас влияе върху бизнеса и наетите. Оказва се, че всяко увеличение поставя пред изпитания работодателите. Изследване на Института за пазарна икономика от 2018 г. очертава няколко последици от вдигането на минималното заплащане на труда у нас. 

С увеличението на минималната работна заплата всяка четвърта фирма веднага освобождава част от служителите си, сочи анализа. С увеличението на минималната заплата расте броят на безработните с ниско образование. Паралелно с това се вдигат цените на стоки и услуги, тъй като бизнесът трябва да компенсира новият размер на възнагражденията. Има и още - с вдигането на минималната заплата работодателите правят по-малко инвестиции и разходи, което рефлектира върху тяхната производителност.  


Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!