Търсене

От днес желаещите да си поставят втора бустерна доза срещу Ковид-19, могат да го направят

4 800 дози от ваксината на AstraZeneca пристигнаха днес у нас

Снимка: fernando zhiminaicela от Pixabay

От днес всеки, който желае, може да си постави втора бустерна доза от ваксините срещу Ковид-19, съобщиха от Министерството на здравеопазването в петък. Тогава бе разпространена и позиция на ведомството, което е одобрило препоръките на Експертния съвет по надзор на имунопрофилактиката относно прилагането на четвърта доза (втори бустер) и РНК ваксина срещу COVID-19 при всички лица на и над 18 г., които желаят.

Втората бустерна доза може да се приложи най-малко четири месеца след първия бустер при лица, чийто завършен ваксинационен курс е с двудозова ваксина.

Втората бустерна доза иРНК ваксина е силно препоръчителна за лица на и над 18 г., чиято имунна система е отслабена, за трансплантирани пациенти, получаващи имуносупресивна терапия, пациенти на хронична диализа, такива с онкохематологични заболявания, потребители и персонал в социални заведения, осигуряващи дългосрочна грижа за възрастни хора, медицински специалисти, ангажирани с лечението на пациенти с Ковид-19 и възрастни над 65 г.

Становището на Експертния съвет е във връзка с препоръката на Европейската агенция по лекарствата и Европейския център за превенция и контрол на заболяванията за осигуряване на възможност рискови лица от населението да получат четвърта доза (втори бустер) иРНК ваксина срещу COVID-19.

Втора бустерна ваксина срещу COVID-19 може да бъде поставена във ваксинационните пунктове на РЗИ, кабинетите на общопрактикуващите лекари, както и в лечебни заведения за болнична и извънболнична медицинска помощ.

От днес, 27 юни, Националният имунизационен регистър, който е част от Националната здравно-информационна система, позволява въвеждането на приложена втора бустерна иРНК ваксина, като гражданите ще получават и сертификат за ваксинацията. Сертификатът е идентичен с този за поставена първа бустерна доза, като изключение е единствено изписването на поредния номер на приложената ваксина – при втора бустерна ваксина в сертификата ще бъде посочено 4/4. Този сертификат, също като сертификата за поставена първа бустерна ваксина, ще бъде безсрочен, доколкото действащият европейски регламент не предвижда друго, уточняват от Министерството на здравеопазването. 

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!
Избори за Народно събрание 2 октомври 2022