Търсене

Партиите не се разбраха за състав на ОИК, ЦИК ще назначи комисията

Партиите не се разбраха за състав на ОИК, ЦИК ще назначи комисия

На днешните консултации при кмета на Севлиево присъстваха представтели на ГЕРб, "Коалиция за България", ДПС, НФСБ, Атака, Демократична България и партия Воля

от Емилия Димитрова 

Представителите на парламентарно представените парти и коалиции и тези с депутати в Европейския парламент от община Севлиево не постигнаха споразумение за състава на Общинската избирателна комисия. На провелите се преди минути консултации при кмета бе постигнато съгласие единствено за председателя на комисията. 

От ГЕРБ предложиха председател да остане Снежина Дянкова. Срещу предложението нямаше възражения. Дискусия се разрази за секретарското място, за което бяха направени две предложения - за Сабие Ходжева от квотата на ДПС и Соня Семова от "Коалиция за България".  

Нито една от двете партии не отстъпи - социалистите отстояваха, че Соня Семова е доказала качества като член на общински и областни избирателни комисии от 1991 г., а като втора политическа сила в страната им се полага да излъчат секретар. От ДПС държаха тяхната кандидатура да получи одобрение, тъй като Ходжева е секретар и на сегашната избирателна комисия и също е доказала способностите си. 

"След като не можем да постигнем съгласие за секретарското място, няма как да постигнем за състава на цялата комисия", каза кметът Иван Иванов, като прикани политиците да се обединят около една кандидатура. След като това не се случи, стана ясно, че предложенията ще бъдат изпратени в ЦИК, откъдето ще назначат Общинската избирателна комисия. 

В ръководството й ще има и двама заместник председатели. На консултациите днес бяха направени две предложения за тях - Радослав Колев от "Демократична България" и Мария Башева от партия "Воля". 

ОИК Севлиево ще работи в състав от 13 души. Днес бе крайният срок за консултации относно нейния състав. До 24 август кметът трябва да изпрати предложенията в ЦИК, откъдето до 9 септември ще бъде назначена комисията, която ще произведе изборите за кмет на община, общински съвет и кметове на кметства в община Севлиево на 27 октомври т.г. 

 

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!