Търсене

Партия "Възраждане" е носител на антинаградата "Големия брат" за 2023 г.

Партия

Символът на антинаградата е военен ботуш, стъпкващ човешка глава, снимка: ПДИ

Заради умишленото и целенасочено разпространение на лични данни на над 800 души и обявяването им за „агенти” от политическа партия „Възраждане“, партията получи тазгодишната антинаграда "Големия брат". 

Церемонията по обявяване на отличията се проведе в края на януари, а сред останалите номинирани бяха Министерството на образованието и науката, Банка ДСК, националната агенция за приходите (НАП) и всички институции, които ползват Google Analytics.

Номинацията на Министерството на образованието и науката е един от малкото случаи с позитивна развръзка, споделиха членове на журито. Подателят на номинацията е изпратил и жалба за незаконосъобразно обработване на лични данни на собственото му дете. В резултат на това са предприети мерки на ниво министерство, изготвени са примерни образци и указания към училищата за това как да се спазва общия регламент за защита на личните данни.

Номинацията на банка ДСК е от 2019 г., когато са изнесени данни от кредитните досиета на над 33 хил души. Това е огромно количество лична информация – финансово, имотно, кредитно състояние, финансови транзакции на лицето, на роднини, на поръчители, здравословна информация и др. От комисията за защита на личните данни са реагирали, направена е проверка и на ДСК е издадено наказателно постановление за сумата от 1 милион лева.

НАП получи номинация за случая „НАПЛийкс”, също от 2019 г., при който огромно количество данни на около 95% от потребителите изтече в пространството. „Някои експерти нарекоха това дигитална катастрофа. Именно поради тази причина разгледахме тази номинация като самостоятелна. В крайна сметка не стана ясно дали с тази информация няма да бъде злоупотребено, дори и след години. В зависимост от обема на данните, с които се работи, може да се стигне до заплаха за националната сигурност. Очаква се и отговор от прокуратурата по този въпрос, където има висящо производство”, сподели Биляна Гяурова-Вегертседер – изпълнителен директор на Българския институт за правни инициативи по време на церемонията за връчване на антинаградата. 

Името на антинаградите е вдъхновено от известната антиутопия на Джордж Оруел “1984". В романа Големия брат е символ на държавата, която те наблюдава и се грижи за теб, с цената на абсолютно ограничение на личната свобода във всичките й форми. Символът на антинаградата е военен ботуш, стъпкващ човешка глава.

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!