Търсене

Първокласниците тази година се очертава да са колкото миналата

Емилия Димитрова
2365 ученици в община Севлиево влизат в клас, от тях 248 за първ

снимка на Стефан Щерев от Фото форум

През новата учебна година се очаква децата в община Севлиево, които ще бъдат в първи клас, да са почти колкото през предишната учебна година. По предварителни данни децата са едва с осем по-малко, но това е разлика, която много бързо може да се стопи до 15 септември. 

Очаква се в училище за първи път да влязат 237 деца. В девет паралелки ще бъдат първолаците в севлиевските училища - една в Основно училище "Христо Ботев" и по четири в Срудно училище "Васил Левски" и Основно училище "Стефан Пешев". 

В селата, в които има училища, ще бъдат разкрити общо пет паралелки за първи клас, от които четири са пълни, т.е. изпълнен е минимумът за брой деца и една паралелка е от две по половин, т.е. децата в нея са много малко и не могат да формират отделен клас. Това са училищата в селата Добромирка и Крамолин, в които на 15 септември ще посрещнат по три деца за първи клас. 

Пет са записаните първокласници в училището в с. Градница, седем са в с. Душево. В основното училище в с. Петко Славейков ще има девет деца за първи клас, най-много са в с. Шумата - дванайсет.  

Децата за първи клас намаляват с всяка следваща година и тенденцията е трайна. За първи път тя се обърна през 2020 г., когато първокласниците бяха с 39 повече спрямо 2019 г. и прага на училището за първи път прескочиха 270 деца. Оттогава броят им бавно намалява.  

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!
Избори за членове на Европейски парламент и за Народно събрание на 9 юни 2024 г.