Търсене

Поне пет години ще отнеме превръщането на яз. "Ал. Стамболийски" за питейно водоснабдяване

Поне пет години ще отнеме превръщането на яз.

Около пет години ще отнеме превръщането на язовир "Александър Стамболийски" в такъв за питейно водоснабдяване. Това стана ясно на работна среща между областния управител на Велико Търново Людмила Илиева и кметове на общини и села в общините Свищов, Павликени и Полски Тръмбеш.

Първо трябва да се направи искане за проектиране и изграждане на пречиствателна станция за питейна вода от язовира. Това трябва да залегне в регионалното прединвестиционно проучване на област Велико Търново. Необходимо е още  да се изготви едногодишен мониторинг за категоризиране качествата на водите от язовир „Ал. Стамболийски“, съгласно Наредба №12 от 18 юни 2002 г. с цел питейно-битово водоснабдяване. Третата стъпка е на основание чл. 52, ал. 1, т.1 а от Закона за водите - МОСВ да издаде разрешение за водоподаване, след което да се възложи проектиране на пречиствателното съоръжение, водопреносната мрежа и съответните съоръжения по нея. Едва след като всичко това получи одобрение, идва ред на финансирането, което може да стане по оперативна програма на Европейския съюз. 

Язовир „Ал. Стамболийски“ е построен за напояване. Средно годишно от него се ползват около 300 млн. куб. м вода, докато за осигуряване на питейна вода за жителите от общините Сухиндол, Павликени, Свищов и Севлиево са нужни между 2 и 5% от това количество, по данни на областната администрация във Велико Търново. "Свободен капацитет има и затова първите разговори с МОСВ и другите институции са обнадеждаващи", смята областният управител на старопрестолния град.

 

 

 

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!
Избори за Народно събрание 2 октомври 2022