Търсене

Под наслов "Разумно лято" в Севлиево бе отбелязан Деня на безопасно движение по пътищата

Под наслов

Полицай дава знак, кога е безопасно да се потегли, снимка: Областна администрация Габрово

Празник по повод днешния 29 юни - Ден на безопасността на движението по пътищата, се проведе вчера в двора на Детски комплекс "Йовко Йовков". Празникът откри областният управител Ралица Манолова, която обяви и мотото: “Разумно лято”.

В присъствието на областни и общински ръководители на институции, в това число "Пътна полиция" и Районната служба за пожарна безопасност, както и представители на бизнеса, деца демонстрираха как е правилно и безопасно да се пресича на пешеходна пътека, как е правилно да реагират участниците в движението - автомобилисти, мотористи и пешеходци на обикновено кръстовище, при регулирано със светофар кърстовище или кръгово кръстовище, разпознават ли основни пътни знаци.

Изображение - 10967Снимка: Областна администрация Габрово  

Участниците, представили се отлично на Националното състезание по безопасност на движение по пътищата, от Основно училище “Стефан Пешев”, направиха демонстрация по приложно колоездене. На финала, за да проверят на практика усвоените знания, малчуганите участваха в оспорвано състезание по трасето с тротинетки. Демонстрациите бяха направлявани от по-големите от „Интеракт клуб", които участваха в реализирането на проекта за създаване на площадката за обучение по пътна безопасност в двора на Детски комплекс.

Площадката, която пресъздава едно към едно реална пътна обстановка е създадена по идея и с активното участие на Ротари клуб Севлиево, подкрепена от Община Севлиево, бизнес сдружение „Севлиево 21-ви век“, Ротаракт клуб - Велико Търново и Интеракт клуб - Севлиево. 

29 юни да бъде Денят на безопасността на движение по пътищата е решено през 2019 г. с постановление на Министерския съвет. Датата е избрана съзнателно в началото на лятото, когато започва активното пътуване, свързано с най-голям брой пътни инциденти, най-много пострадали и жертви. 

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!
Избори за Народно събрание 2 октомври 2022