Търсене

Повече диалогичност с общините, поиска габровският кмет Таня Христова от министър Пеканов

Повече диалогичност с общините, поиска габровският кмет Таня Христова от министър Пеканов

Таня Христова и Атанас Пеканов, снимка: Община Габрово

„Апелирам за малко повече диалогичност с общините, които имат сложни инфраструктурни проекти, за да не губим ценно време. Така кметът на Габрово Таня Христова се обърна към министъра по управление на европейските средства Атанас Пеканов в служебното правителство.

Пеканов беше в Габрово в края на миналата седмица, където се срещна с областния управител и кметът на областния град. "Финансовата криза и постоянното повишаване на цените се отразиха много тежко на строителните фирми. Необходима е по-голяма бързина от страна на управляващите органи при сключването на анекси по договорите за безвъзмездна помощ във връзка с индексацията.“, посочи Христова, цитирана от пресслужбата на Община Габрово.

В разговора си с министър Пеканов тя акцентира върху

трите големи инфраструктурни проекта в изпълнение

– модернизацията на Дома на културата, строително-ремонтните дейности на територията на РЕМО „Етър“ и обновяването на Регионалния исторически музей. Тя посочи, че те съчетават безвъзмездна финансова помощ, кредитен ресурс и допълнително собствено финансиране, което е предизвикателство за общинския бюджет.

Изображение - 11779Снимка: Община Габрово  

Таня Христова отбеляза, че увеличаването на средствата от Европа и от финансовите институции ще изисква изработването на по-сложни проекти. „В този процес общините имат водеща роля и ако имаме лимит в ползването на финансовия ресурс, трудно ще отговорим на високите изисквания. Считам, че е необходима реформа и промяна в логиката на финансовата децентрализация.“, допълни тя.

По време на срещата ректорът на Техническия университет проф. Илия Железаров запозна Атанас Пеканов с

идеята за създаването на „Дигитален иновативен хълм“.

„Изградихме технологичен парк с 20 модерни лаборатории, благоустроихме парковата зона до Интеграла, създадохме център по предприемачество – споделено пространство, а сега искаме да обособим място, в което изобретените иновации да се реализират.“, заяви Железаров. Той поясни, че има намерения за изграждане на нова сграда на мястото на стари халета, която да се отдава на стартиращи предприемачи и иновативни компании. „В Габрово преди 15 години се говореше за градене на мостове между Общината, бизнеса и образованието, после заговорихме за скъсяване на дистанциите, а в момента казваме, че всички сме едно цяло. Така че, ако искате да давате добър пример за партньорство, просто водете хората тук, за да ни виждат и знаят.“, се обърна към вицепремиера ректорът.

Атанас Пеканов посети Габрово по повод информационна среща за регионалния център на социалната и солидарната икономика в града, организирана от Министерство на труда и социалната политика и Областна администрация – Габрово. На нея присъства и заместник-министърът Надя Клисурска. В изказването си по време на събитието вицепремиерът открои Габрово като един от градовете, които се справят най-добре при работата с европейски проекти.

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!
Избори за кмет на община, общински съветници и кметове на кметства на 29 октомври 2023 г.