Търсене

Пред бюста на Хаджи Стоян Николов отново отдадохме почит на народните будители

Емилия Димитрова
Пред бюста на Хаджи Стоян Николов отново отдадохме почит на народните будители

Цветя и венци отрупаха бюста на Хаджи Стоян Николов в Севлиево, снимка: Севлиево онлайн

Пред паметника на Хаджи Стоян Николов - основателят на първото светско училище в Севлиево, в което първи учител е Петко Славейков, и тази година севлиевци почетоха народните будители. Спазена беше традицията на този ден - да се чуят имената на просветителите и борци за свобода от севлиевския край, с венци и цветя да отдадем почит на делото и пред паметта им. 

Изображение - 12886  

Вълнуващо е на днешния ден да се видят портретите на народните будители. И макар тази година да бяха по-малко от други, пак се усещаше превъзбуда. А преклонението личеше в детските ръце, които стискаха есенните хризантеми, в трепета, с който децата подтичваха, за да оставят цветята на постамента под бюста на Хаджи Стоян, в песента, изпята от малко момиче, което вееше българския трибагреник. И на финала отличията на бизнес сдружението за изявени ученици от севлиевските училища.   

Изображение - 12887  

Не може да има празник в Деня на народните будители, без самите будители да присъстват с имената си: Хаджи Ангел Иванов - учител в Хаджистояновото училище, Ненчо Несторов - един от първите преводачи на Светото Евангелие от черковнославянски, Марин Софрониев, който първи организира в Севлиево честване на Светите братя Кирил и Методий и един от членовете на Севлиевския революционен комитет, д-р Стойчо Христов - първият председател на читалище "Развитие", Стефан Пешев - обесен на площада в Севлиево заради непримиримостта българите да живеят под робство, ген. Никола Генев и още много радетели за църковна независимост, просвета и политическо освобождение. И още: Васил Априлов, Георги Сава Раковски, Христо Ботев, Паисий Хилендарски, Софроний Врачански, Петър Берон. 

Севлиево показа, че е признателно на народните будители и дано днешните деца не забравят имената им, а ги предават, защото героите и будителите трябва да се помнят. 

 

 

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!
Избори за кмет на община, общински съветници и кметове на кметства на 29 октомври 2023 г.