Търсене

Премиерът Николай Денков призова медиите и цялото общество да подкрепят усилията на държавата да спре войната по пътищата

Да бъдат подвеждани под отговорност не само шофьорите, но и техните спътници, които са им позволили да управляват автомобил под въздействието на алкохол или наркотици.
Севлиево онлайн
Премиерът Николай Денков призова медиите и цялото общество да подкрепят усилията на държавата да спре войната по пътищата

Чувството за безнаказаност е прояло цялата ни система. Първата задача на държавата е да се пребори именно с него, за да знаят всички потенциални убийци на пътя, че наказанията за техните действия ще бъдат неизбежни, бързи и сурови.

Около тази амбиция се обединиха премиерът акад. Николай Денков и представителите на институциите, които вчера се срещнаха с родители на загинали в катастрофи. Конкретните действия, които ще се предприемат са: 

Престъпленията на пътя, причинени след употреба на алкохол и наркотици, както и заради тежки провинения като превишена скорост и отнемане на предимство на пешеходна пътека, да бъдат квалифицирани като умишлени.

Фишовете за нарушения да се връчват до минути по електронен път, глобите да се увеличат и да се събират бързо.

Да бъдат подвеждани под отговорност не само шофьорите, но и техните спътници, които са им позволили да управляват автомобил под въздействието на алкохол или наркотици.

МВР да получи достъп до хилядите общински камери, както и до камерите на тол системата в цялата страна, и да може да санкционира нарушителите на базата на техните данни.

Това са само част от действията, които държавата ще предприеме за намаляване на смъртта на пътя, информират от правителствената пресслужба. Част от тях изискват законови промени, за които ще трябва подкрепа от парламента. За други ще се погрижат изпълнителната власт и общините. Сред тях са например обезопасяването на рисковите пътни участъци в страната и ускоряването на експертизите, необходими, за да влязат в съда обвинителните актове за катастрофи.

В разговора се включиха народният представител Настимир Ананиев, министрите на вътрешните работи, на регионалното развитие и благоустройството и на младежта и спорта, представители на Министерството на транспорта и съобщенията и на други държавни институции, Силвия Георгиева – изпълнителен директор на Националното сдружение на общините в Република България, столичният кмет Йорданка Фандъкова и председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев. Участниците обсъдиха конкретни мерки, с които да се гарантира, че нарушителите ще бъдат бързо и ефективно глобявани, че техническите експертизи на пътно-транспортните произшествия няма да се бавят с месеци, че шофьорите, убили или ранили хора заради престъпване на правилата за движение, няма да се отървават с условни присъди и че делата за тежки катастрофи няма да се проточват с години.

Въведената неотдавна мярка за отнемане на автомобилите на пияни и дрогирани шофьори работи ефективно и ще продължи, заяви министърът на вътрешните работи Калин Стоянов. „Започнахме работа срещу нарушителите на пътя от първите дни на това правителство. Тя няма да е кампанийна. Напротив, ще я разширяваме“, заяви министър-председателят. Той благодари на родителите на загинали в катастрофи за това, че в мъката си намират сили да се борят за промени в системата, които ще спасят живота на други деца. Акад. Денков призова медиите и цялото общество да подкрепят усилията на държавата да спре войната по пътищата.

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!