Търсене

Община Севлиево разчиства имотите, бумът на продажби е през 2014 г.

Емилия Димитрова
Община Севлиево разчиства имотите, бумът на продажби е през 2014 г.

снимка: Pixabay

Малко под 2.5 млн. лв. са влезли в бюджета на Севлиево от продажба на общински имоти за последните четири години. Парите са от 221 сделки, които Общината е сключила срещу продажба на собственост – нещо, за което кретащата местна опозиция открито критикува управляващите, но това не е попречило на активността на местната власт в имотната търговия с общинска собственост. 

Най-много имоти са продадени през 2014 г., се вижда от регистъра на разпоредителните сделки. През тази година са сключени 63 договора за продажба, но някои от продажбите включват повече имоти. През регистъра „Севлиево онлайн“ преброи 438 номера на имоти, станали обект на продажба. Преобладаващата част са земеделска земя в села на общината. Продажбите са ставали чрез търг, а купувачите са юридически и физически лица, в голяма част земеделски производители.  

През 2015 г. са продадени 302 общински имота, показва справка в публичния регистър. Всъщност 2014 г. и 2015 г. са двете години, в които има бум на продажба на земеделски земи, което настрои част от обществеността срещу решенията за продажба и през 2016 г. покойният вече Боян Ботев, тогава председател на гражданско сдружение "Граждани за Севлиево", инициира подписка с искане да се спре търговията с общински земеделски земи.  

Преди началото на последното заседание на Общинския съвет (на 27 юли 2023 г.) кметът на Севлиево, в отговор на питане от общинския съветник Димитър Тонев, обясни, че продажбите на общинска собственост по време на последния управленски мандат са ставали "в резултат на заявен инвеститорски интерес, при прекратяване на съсобственост с Общината, включително и на закупуване на  поземлен имот от собственика на законно построена върху него сграда, на общински жилища от наемателите им, за окрупняване на земеделски имоти и разширяване на урегулирани такива". 

Кметът на Севлиево неведнъж е заявявал, че Общината няма интерес от собственост върху стари сгради, които не се ползват. Затова при наличие на желаещи да ги купят, изборът за продажба е единствения възможен. Това е обяснението за изоставени или от години неползвани сгради по селата. 

Новообразувани имоти на Крушевския баир за между две и осем хиляди лева

През 2023 г. са извършени 28 продажби на общински имоти (справката е към 30 юни). Eдин имот Общината е купила.

Единайсет от продажбите са за новообразувани имоти на селищно образувание „Хоталич“ в местността „Крушевски баир“. Цената им варира между две и осем хиляди лева, а видно от регистъра на разпоредителните сделки купувачът във всички случаи е физическо лице, посочено с инициали. Почти всички продажби са станали на цена два пъти по-висока от данъчната оценка на имотите.

Сред продажбите на общински имоти през тази година има два апартамента, и двата в с. Градница. Едното жилище е от 46 кв. м., с данъчна оценка малко над 2 хил. лв. , но пазарната му цена е определена на 18 290 лв. и потвърдена от Общинския съвет. Това е цената, на която жилището се е сдобило с купувач.

Другият апартамент е по-голям – с обща площ от 102 кв. м., продаден е за близо 38 хил. лв. Сделката е сключена с досегашния му наемател. Останалите продадени имоти са поземлени имоти в села на общината.  

Надделяващ инвеститорски интерес

През 2022 г. Община Севлиево е сключила 92 разпоредителни сделки с общинска собственост.

Тринайсет от тях са прехвърляне право на собственост. Две от продажбите касаят спорен парцел в ж.к. „Митко Палаузов“ – общинска собственост, към който бе оповестено, че има инвеститорски интерес още преди една година, но заради обществено несъгласие там да се строи жилищна сграда, каквото е предназначението на имота, кметът на Севлиево оттегли предложението си за продажба. Година по-късно се оказа, че парцелът е разделен на три и влезе отново за гласуване да бъде продаден, но вече като два отделни имота. Третият новообразуван, засега не се продава, а по информация на „Севлиево онлайн“ той не може и да бъде продаден заради наличие в него на сондаж за вода.

На търг са продадени 10 дка овощна градина пета категория в с. Градница, незастроен парцел в с. Петко Славейков, имот от половин декар на ул. „Руен“ в Севлиево. За дървопреработвателен цех е продаден имот в с. Градница. В с. Добромирка търговско дружество купува 56 дка нива, частно лице купува два имота в с. Петко Славейков, наемател на апартамент в Градница купува жилището.

През 2022 г. в местността „Крушевски баир“ Общината продава 36 новообразувани имота. Всички са продаден чрез търг, с едно изключение купувачите са частни лица. Изключението е търговско дружество „ММ74 Строй“ - името се набива на очи в регистъра с девет сделки за покупка на общински имоти на Крушевския баир. Договорите за четири от продажбите са от октомври 2022 г., а от регистъра се вижда, че и четирите сделки са сключени на предварително обявената и одобрена от Общинския съвет цена, което предполага, че не е имало наддаване. Продажната цена за имотите е близо два пъти по-висока от данъчната оценка, т.е. при средна данъчна оценка за четирите имота от по 2 хил. лв., всеки от тях е купен средно за около 4 хил. лв. Всеки от парцелите е около половин дка.

Справка в сайтовете на агенции за недвижими имоти показва, че парцели като продадените, са обявени за по около 10 хил. лв., но цената на общинските имоти за продажба се определя съгласно действащата наредба за общинската собственост. Според наредбата цената на имотите, включени в сипсъка за продажба, се определя от независим оценител и се предлага за одобрение от Общинския съвет, който има последната дума както за продажбата, така и за продажната цена на всеки имот. 

През септември 2022 г. същото дружество купува още един от новообразуваните имоти на Крушевския баир – 600 кв. м. за 7240 лв. През юли 2022 г. дружеството става собственик на още два имота – единият е от 800 кв.м и е продаден за почти 4 хил. лв., другият е половин декар, продаден е за най-високата цена – малко над 27 хил. лв. Всички сделки са оформени след търг.

През 2021 г. Община Севлиево сключва 53 разпоредителни сделки с имоти. Близо половината са прехвърляне право на собственост. Девет от сделките са за продажба на новообразувани имоти на Крушевския баир, три от тях са сключени с „ММ74 Строй“. Всички продажби са станали чрез търг.

През 2020 г. Община Севлиево е сключила 29 разпоредителни сделки, през 2019 – 22, през 2018 – 25. 

Подробна информация за всички разпоредителни сделки с общинска собственост може да бъде получена от публичния регистър, публикуван на сайта на Община Севлиево. 

 

 

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!
Избори за членове на Европейски парламент и за Народно събрание на 9 юни 2024 г.