Търсене

Протоколите от заседанията на Общинския съвет да се публикуват ведно с информация за поименно гласуване

Емилия Димитрова
Протоколите от заседанията на Общинския съвет да се публикуват ведно с информация за поименно гласуване
Всички решения на общинските съвети да се вземат с поименно гласуване и протоколите от заседанията да се публикуват ведно с информация за поименното гласуване. Заседанията на общинските съвети и на постоянните комисии да се излъчват онлайн в Интернет, а питанията към кметовете и отговорите да се публикуват в регистър.
 
Това са част от изменения и допълнения в Закона за местното самоуправление и местна администряция (ЗМСМА), които въвеждат механизъм за прозрачност на местната власт. Те бяха одобрени днес от Комисията по регионална политика в Народното събрание с пълно единодушие (депутатите на ГЕРБ и ДПС не отидоха на работа).
 
За обсъжданите промени е постъпило положително становище от Националното сдружение на общините в Република България. 
 
Ако законопроектът влезе в пленарна зала и бъде гласуван, от първи януари догодина общините ще бъдат задължени да се съобразяват с новите законови разпоредби. 
 
В Севлиево протоколи от заседанията на Общинския съвет не се публикуват. Питанията към кмета - също, отговорите на тях са само за употреба на присъстващите на заседанията. В Габрово обаче практиката е друга - там всички питания към кмета и отговорите на тях са публикувани, а в архив могат да се намерят и по-старите. С промените в ЗМСМА практиката ще се унифицира и всеки гражданин ще има достъп до въпросите на които кметът е отговарял пред местния законодателен орган.  
 
Ако заседанията на постоянните комисия се излъчват на живо в интернет, това ще доведе до много по-голяма прозрачност във вземането на решения и дебатите, които ги предхождат. В севлиевския Общински съвет от години дебатите в пленарна зала се броят на пръсти, а упреквани за това съветниците отговарят, че не е нужно да се изказват, когато решенията се дебатират в постоянните комисии. На тях могат да присъстват експерти и граждани, но като цяло интересът към тези заседания е нищожен дори от журналисти. Затова излъчването на заседанията ще направи действителната работа на съветниците прозрачна, а гражданите ще могат да чуят от първо лице кой общински съветник чии интереси отстоява. 
 
Вносител на промените в ЗМСМА е Зарко Маринов, народен представител за Смолян от "Демократична България". Дългогодишен журналист, бивш областен управител на Смолян, издател на регионалното издание "Отзвук" за Смолян и региона, носител на редица отличия за свободна журналистика.  
Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!
Избори за Народно събрание 2 октомври 2022