Търсене

Местна коалиция издига Росен Цветков като кандидат за кмет на Севлиево, Тодор Ганчев става земеделец

Емилия Димитрова
Местна коалиция издига Росен Цветков като кандидат за кмет на Севлиево, Тодор Ганчев става земеделец

Местна коалиция „Партия консервативна България" ще издигне Росен Цветков за кандидат-кмет на община Севлиево. Коалицията ще има листа за общински съветници и кандидати за кметове в села на общината, става ясно от решението за нейната регистрация.

Вчера беше последният ден, в който партиите и коалициите можеха да подадат документи за участие в местните избори през октомври. Само вчера четири нови формации се включиха в надпреварата за местна власт. 

Местна коалиция "Партия консервативна България", която издига Росен Цветков, е съставена от коалиция „ЛЕВИЦАТА!“ и партиите „БЪЛГАРСКИ ВЪЗХОД“ на Стефан Янев и „ВМРО - БЪЛГАРСКО НАЦИОНАЛНО ДВИЖЕНИЕ“. 

На изборите през 2019 г. Росен Цветков отново беше кандидат за кмет. Тогава той също бе издигнат от местна коалиция от партии с името "Национален фронт за спасение на България" (НФСБ). В нея влизаха партия НФСБ и Български демократичен съюз (БДС) „Радикали". Този път обаче БДС "Радикали" излиза със самостоятелна регистрация с листа за общински съветници и кметове в села, без да издига кандидат за общински кмет. 

Тодор Ганчев, който в сегашния Общински съвет е избран с листата на "Демократична България", се регистрира за местния вот от името на "Земеделски народен съюз".

Неофициално се коментира, че от "Демократична България" са оттеглили доверието си от Ганчев, затова му се е наложило да търси варианти, ако отново иска да влезе в Общинския съвет.

През 2009 г. Ганчев напусна СДС, на която беше общински председател и заместник-председател на областната структура. Тогава той обяви пред медии, че остава верен на синята идея, но иска да е независим от политически централи. По това време Тодор Ганчев заяви, че ще се включи в създаването и изграждането на мощно гражданско движение, чиято основна цел ще бъде по-доброто бъдеще на Севлиево. 

Това очевидно не се случи, но Тодор Ганчев продължи да бъде в местната власт. През 2015 г. той е кандидат за кмет на Севлиево от "Реформаторския блок". Получи 744 гласа в кметската надпревара, а формацията, която го издигна спечели два мандата в Общинкия съвет и Ганчев стана съветник.

През 2019 г. той отново бе кандидат за общински съветник като представител на "Демократи за силна България" в "Демократична България" - обединение. На изборите през 2023 г. Тодор Ганчев регистрира "Змеделски народен съюз" и със сигурност ще е кандидат за нов мандат в Общинския съвет от партията.

От "Земеделски народен съюз" през 2007 г. в Общинския съвет влязоха сегашния кмет на община Севлиево Иван Иванов и дългогодишния общински съветник, но вече от ГЕРБ, Явор Памукчиев. 

В сегашния управленски мандат Тодор Ганчев влезе в новините на "Севлиево онлайн" като един от общинските съветници, които системно не гласуват предложенията за решения,

но присъстват на заседанията. В тази връзка през април миналата година "Севлиево онлайн" поиска от председателя на Съвета Здравка Лалева справка за това колко пъти Тодор Ганчев и Петинка Михайлова, другият съветник, който "изразява мнение" като не гласува, са присъствали в пленарна зала, но не са гласували. 

Няма как да предоставим такава информация, тъй като системата отчита, че срещу имената им няма вот, т.е. те може да са били в коридора, до тоалетна. Не е възможно да установим дали действително са били в пленарна зала, щом не са гласували, обясни Лалева. Когато съветникът не е гласувал, не може да се докаже дали изобщо е бил в залата, уточни още тя. 

Справка, поискана от "Севлиево онлайн" през юни т.г. от председателя на Общинския съвет в Севлиево показва, че Тодор Ганчев е отсъствал от заседание единствено през февруари 2021 г. Това означава, че за времето, когато е на заседание, той получава заплата, независимо, че според системата, която отчита вота, не може да се докаже дали е присъствал на заседание. 

Между другото името на Тодор Ганчев се завъртя около други листи, но информацията за участието му в тях не се потвърди във времето. Това разбира се, не означава, че Ганчев не търсил възможности да бъде общински съветник и занапред.  

До крайния срок на 18 септември, 17.00 ч. в ОИК Севлиево се регистрираха девет партии, четири коалиции и една местна коалиция. 

 

 

 

 

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!