Търсене

С компромис от ДПС и отстъпка от ПП-ДБ партиите се разбраха за състава на Общинската избирателна комисия

Емилия Димитрова
С компромис от ДПС и отстъпка от ПП-ДБ партиите се разбраха за състава на Общинската избирателна комисия

Представителите на парламентарно представените партии постигнаха съгласие за състава на ОИК, снимка: "Севлиево онлайн"

Изборът на председател на Общинската избирателна комисия (ОИК) за малко да прехвърли решението на ЦИК, но в крайна сметка местните политици се обединиха около една фигура - на Павлинка Гатева. Решението бе взето на днешните консултации за състав на комисията, свикани от кмета на общината и не мина без напрежение, последвано от компромис и отстъпка.

На консултациите присъстваха представителите на парламентарно представените партии и коалиции. И макар непарламентарно представените също да имат право да присъстват (но без да правят предложения), техни представители нямаше.

Павлинка Гатева е юрист и е предложение за председател на ОИК на ГЕРБ-СДС.

Представителите на коалицията д-р Христо Ботев и д-р Младен Пенчев до последно държаха тя да поеме ръководството, като се аргументираха с това, че са първа политическа сила и имат най-голям брой избиратели, което им дава правото да излъчат председател на ОИК. 

Алтернативна кандидатура направиха от "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) - на Теодор Георгиев, също юрист. 

Наличието на две предложения за председател проточи консултациите,

тъй като трябваше партиите да се обединят около една. В противен случай протоколът от консултациите се изпраща на ЦИК, която назначава служебно комисията. За да не се стигне дотам от ДПС взеха нещата в свои ръце и отстъпиха от предложението си техен човек да бъде секретар на ОИК.

Ердоан Узунов оттегли направената по-рано кандидатурата на Сабие Ходжева за секретар и обяви, че преотстъпва мястото на ПП-ДБ. Вместо секретар, от ДПС обявиха, че са готови да отстъпят и получат едно заместник-председателско място.  

Изображение - 12515Консултации за състав на ОИК, снимка: "Севлиево онлайн"  

БСП също предложи своя кандидатура за заместник-председател - на Добрика Иванова. Тъй като съгласно решение на ЦИК в ОИК може да има до четирима заместник-председатели, с такъв пост се сдобиха "Има такъв народ", откъдето предложиха Радослав Гутев и "Възраждане", чието предложение е за Николина Николова. Тъй като по тези предложения имаше единомислие, с това на практика всяка от партиите се сдоби със свой представител в ръководството на комисията. 

Остана единствено ПП-ДБ, чийто представител Богомил Петков обяви, че няма да отстъпи от искането си техен човек да е председател на ОИК. Когато обаче отляво и отдясно присъстващите обявиха, че е по-добре да се разберат, за да може комисията да встъпи по-бързо в правомощия и да поеме ангажиментите си, вместо да се чака началото на септември, когато ЦИК ще я назначи, Петков видимо неохотно се съгласи Теодор Георгиев да стане секретар на ОИК и така в крайна сметка бе постигнато съгласие за състава на Общинската избирателна комисия.

Общинската избирателна комисия на Севлиево ще има 11 членове.  

Броят им е определен с решение на ЦИК и е обвързан с броя на секционните избирателни комисии, които ще бъдат разкрити в общината. При назначаването на членовете се спазва съотношението на парламентарно представените партии и коалиции в 49 Народно събрание. Следвайки него, ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ имат по трима членове, "Възраждане" - двама, ДПС, БСП и ИТН - по един. 

Комисията има председател и до четирима, но не по-малко от двама заместник-председатели. Членовете трябва да имат висше образование, да не са осъждани за престъпление от общ характер, както и да не са освобождавани от наказателна отговорност. 

ОИК не се назначава само за местните избори, а за срока на мандата, т.е. за следващите четири години. 

С решение на ЦИК е определено и месечното възнаграждение на членовете на ОИК. 

Председателят ще получи за местните избори 1870 лв., заместниците му и секретарят 1775 лв., членовете - по 1685 лв. Възнагражденията са за подготовката и провеждането на изборите и се изплащат до седем дни след обявяване на изборните резултати.  

 

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!