Търсене

Съдът отмени присъдата на единствения осъден за протест срещу носенето на маски

Дияна Желязкова, текстът е от редакционното съдържание на "За истината"
Съдът отмени присъдата на единствения осъден за протест срещу носенето на маски

Билан Янков е единственият осъден у нас за протест срещу носенето на маски, снимка: radian.bg

Шуменецът Билан /Бибо/ Янков, единственият осъден у нас за протест срещу носенето на маски по време на ковид-пандемията, беше оправдан от по-горната съдебна инстанция.

Вчера шуменският Окръжен съд отмени присъдата на Районния съд, който през октомври 2022 г. осъди Бибо Янков на година и половина лишаване от свобода, с 4-годишен изпитателен срок и 10 000 лв. глоба за това, че е участвал в протести срещу задължителното носене на предпазни маски.

Единствен в страната

Срещу Янков бяха повдигнати обвинения за нарушаване на противоепидемичните мерки и за хулиганство като един от организаторите на бунт в Шумен срещу Covid-мерките през есента на 2021 г. Тогава Янков и десетки граждани в знак на протест нахлуха без маски в няколко големи магазина в Шумен.

Това е единственото в България наказателно производство за протест срещу носенето на маски, затова хората извън Шумен трудно могат да разберат нашата радост от съдебната победа“, коментира след вчерашното съдебно решение Мая Манолова, която защитава Бибо Янков от 2021 г.

Тя коментира, че присъда от година и половина за протести срещу маските е абсурдна към днешна дата, когато вече сме забравили за тези ограничения. На друго становище обаче е била шуменската окръжна прокуратура, която на вчерашното съдебно заседание дори е искала увеличаване на наказанието, съобщи Манолова.

„На тях година и половина затвор им се виждаше прекалено леко наказание за човек, който е участвал в протест срещу маските“, коментира Манолова. По това време – октомври 2021 г., протести срещу ограниченията имаше в цялата страна, в София, Стара Загора, Варна, Бургас хората също излязаха на улицата на бунт срещу маските и зеления сертификат, но никъде другаде не е образувано наказателно производство срещу протестиращите, каза Манолова и подчерта: „Аз и моят екип проверихме, никъде в България няма съдебно преследване за неносене на маска. Има производства за неспазване на карантината, но то е друго.

Още, може да прочетете тук

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!
Избори за членове на Европейски парламент и за Народно събрание на 9 юни 2024 г.